Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje Öhman är polisen som finns i nyheternas centrum

/
  • Börje Öhman är vikarierande presschef för polisen i Sverige, vilket innebär att han är i händelsernas centrum.

Skolattacken i Trollhättan och mordbränderna på landets asylboenden är två av höstens mest uppmärksammade nyhetshändelser.
Börje Öhman vet det mesta om det.
Som vikarierande presschef för polisen i Sverige är han i händelsernas centrum.

Annons

– Anledningen är en sedan tidigare känd frånvaro på fyra veckor. Jag fick frågan om jag kunde komma ner och hålla i det som kallas nationellt mediecenter.

Trivs du bra med det?

– Ja, det är intressant. Det blir liksom en dimension till på nationell nivå, säger han.

Till vardags är Börje Öhman kommunikationschef för polisen i norra Sverige. Just nu är han placerad i Stockholm, som tillförordnad presschef. Till sin hjälp har han en handfull pressekreterare och några kommunikationsstrateger. Arbetet har varit intensivt.

– Det har varit ett rejält tryck, som du själv antyder. Det säger de som jobbar här också, att det var nog länge sedan det var så högt tryck som det var förra veckan och veckan dessförinnan, säger han.

Han syftar på skolattacken i Trollhättan, som inträffade i stort sett samtidigt som Börje Öhman klev in i sin nya roll. Första signalen om att en händelse ägt rum på en skola inkom vid 10 på förmiddagen, berättar han. Inom en timme hade de flesta rikstäckande medierna hört av sig.

– Det här är fortfarande aktuellt med frågor som ”törs vi skicka våra barn till skolan?”, ”hur är det med tryggheten i skolan?” och ”vad gör polisen åt det?”. En sådan här händelse driver på åtminstone en vecka, och det räcker nog inte, säger Börje Öhman.

Polisen rubricerar skolattacken i Trollhättan som hatbrott. Utredningen visar att skjutne 21-årige mördaren hade rasistiska motiv när han högg ner den 20-årige elevassistenten, Lavin Eskander, och 11-årige eleven, Ahmed Hassan, med ett svärd. Händelsen är alltjämt i fokus för samhällsdebatten. Även mordbränderna på asylboendena antas bottna i samma hatiska mylla, men hade polisen i början av veckan bara i något enstaka fall hittat en misstänkt gärningsman. Enligt Börje Öhman rör detta en händelse i Skåne, där gärningsmannan misslyckades med sina avsikter.

Att det inte bara rör sig om kriminella handlingar, utan även en politisk dimension. Hur ser du på det?

– Vi måste ju från vår sida försöka lägga den politiska agendan åt sidan, och får ta oss an det som är polisiärt och är brott runt det här. Men sedan kan naturligtvis var och en förstå att det finns en sådan agenda bakom också, säger han.

Själv gjorde han tidigt antagandet att det inte skulle bli någon ökning av antalet mordbränder och angav som skäl för det den ökade medvetenheten och bevakningen. Vid intervjutillfället i måndags tycktes han ha fått rätt, så långt.

– Man får väl vara lite försiktig, men de senaste dygnen håller min tes i sig. Det har inte brunnit och har bara varit något enstaka sedan jag uttalade mig. Det kan vända på en natt, men som det ser ut är utvecklingen i alla fall positiv, säger Börje Öhman.

Mer läsning

Annons