Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist broms för integrationen

/

Bostadsbristen har blivit en propp även för nyanlända på väg ut i samhället.
Över 600 personer bor i dag kvar hos Migrationsverket i Västernorrland trots att de har permanent uppehållstillstånd.

Annons

– Det är det här som är svårt för nyanlända idag, säger Tobias Brännlund, enhetschef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Sundsvall.

För att förstå varför bostadsbristen blivit en sådan propp i systemet behöver man förstå hur lagen om etableringsinsatser för nyanlända med uppehållstillstånd fungerar. Reformen kom till 2010 i syfte att underlätta deras etablering i Sverige. Huvudansvaret föll på Arbetsförmedlingen, som tillsammans med den enskilde ska upprätta en etableringsplan. Målet är egen försörjning genom jobb eller studier och frågan om bosättning pekas ut som det första, inledande steget i etableringsplanen.

Läs också: Så kan du hjälpa flyktingarna i Sundsvall

– Det är när de hittat en bostad och kan kommunplaceras som de kommer igång med etableringsinsatser. Men genom att det är bostadsbrist är det svårt för Arbetsförmedlingen att hitta bostäder, säger Tobias Brännlund.

Bristen på bostäder har med andra ord lett fram till en situation där viktiga insatser för att integrera nyanlända dröjer. Och eftersom ansvaret i grund och botten är den enskildes eget så gör bristen på lägenheter det svårt att för nyanlända att ta det ansvar som förväntas av dem.

Läs också: ST startar insamling – skicka sms

Saleh Dirawi, integrationssamordnare vid Sundsvalls kommun, kallar situationen ”fruktansvärd”.

– Det blir en broms. Det kan förlänga tiden för dem att bli en del av samhället, att få jobb och att börja ett normalt liv, säger han.

Själv tycker han att myndigheterna borde kunna samverka bättre för att undvika att bostadsbristen blir en broms. Tobias Brännlund håller med. Gruppen som blir kvar i Migrationsverkets tillfälliga boenden har vuxit, konstaterar han.

– Det är därför som det är så viktigt att man går ihop för att hitta lösningar där man bygger bostäder, säger han.

Läs text och se TV: Sundsvalls samlades för att välkomna flyktingar

Mer läsning

Annons