Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbristen står i vägen

Intentionerna var goda men bostadsbrist och stora flyktingströmmar gjorde att systemet sattes ur spel.

Annons

Regeln om att den som beviljats asyl ska ha kommunplacering och bostad innan etableringen påbörjas var ett förslag från Sveriges kommuner och landsting.

– Aktiviteter påbörjades samtidigt som människor bodde kvar på anläggningsboenden och att de sedan kunde kommunplaceras och få bostad på annan ort gjorde att de fick börja om, vilket tog mycket tid och kraft, förklarar Pia Persbo, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Sundsvall.

Men något som inte togs med i beräkningen var bostadsbristen och att flyktingströmmen har ökat från 46 000 personer i fjol till beräknade 80 000 i år.

– Fast enligt regeln ska etableringen komma i gång efter ett år, oavsett om personen bor kvar i ett anläggningsboende, säger Pia Persbo.

Fördröjningen har lett till att människor skriver sig hos vänner för att komma in i etableringsprogrammen.

– Och när vi sedan meddelar Migrationsverket att etableringen är i gång kan personen avskrivas från boendet på anläggningen.

Chansen att få bostad är begränsad för den som saknar sysselsättning.

– Det blir ett slags moment 22. För att komma med i etableringen måste personen ha bostad, och för att få ett bostadskontrakt måste han eller hon var med i etableringen.

Mer läsning

Annons