Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra blåbärsår i regionen

/
  • Det ser ut att bli gott om blåbär i markerna i Medelpad. Om någon vecka är bären riktigt mogna och då är det dags för plockarna att ge sig ut i markerna.

Rapporter från bärhandlarna tyder på att det ett bra år för blåbär med gott om bär i markerna.
— Vi räknar med att börja köpa upp bär i månadsskiftet, berättar Uno Ekdahl mångårig bäruppköpare i Sundsvall.

Annons
Efter flera dåliga bärår ser det ut som årets säsong kommer att bli den bästa på många år. Uno Ekdahl har haft kontakter med kolleger runt Sundsvall, Kramfors och Bräcke och rapporterna tycks entydigt tyda på att det blir gott om bär.
Det behövs för efterfrågan är mycket stor, säger Uno Ekdahl.
Den kyliga våren och försommaren har dock medfört att bären mognar sent vilket kan göra att säsongen blir kortare än beräknat om den första frosten slår kommer tidigt
Hur mycket plockarna kommer att få betalt per kilo är fortfarande inte fastställt enligt honom.
Vi hoppas att betalningen blir bra för att locka plockarna ut i markerna, berättar Uno Ekdahl.
Uno Ekdahl har med sina 35 år i branschen gott om erfarenheter om både dåliga och bra bärår. Under många år köpte han upp bär i hamnmagasinet i Sundsvalls inre hamn. Numera föredrar att verka mer i bakgrunden och hjälpa yngre uppköpare. Går planerna i lås för årets säsong planeras uppköp av bär ske i Birsta, Nacksta och Njurunda.
Det bästa året han minns var 1993 då han köpte upp 500 000 kilo blåbär.
Mindre bra bärår och låga plockarpriser har enligt honom medfört att det blirvit allt färre som gör sig mödan att ge sig ut i markerna för att tjäna sig en extraslant eller att fylla de egna förråden.
Förra årets säsong blev en riktig flopp som medförde att även de utländska plockarna åkte hem tidigt vilket enligt Uno Ekdahl medförde att betydligt mindre kvantiter bär plockade än normalt.

Mer läsning

Annons