Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med en läkemedelsgenomgång för äldre

Det är ett problem att många äldre får för många olika mediciner. —Därför vi välkomnar höstens stora kartläggning, säger .Britt-Marie Wedin, MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i Sundsvalls kommun.

Annons
Exakt hur läkemedelsanvändningen ser ut vid äldreboendena i Sundsvalls kommun går inte att säga än. Men i höst inleds landstingets läkemedelskommitté den stora kartläggningen av läkemedelsanvändningen bland äldre i hemmet och i särskilda boenden. Det betyder att alla vårdcentraler och äldreboenden i hela Västernorrlands län ska granskas i fall där en äldre person får mer än nio olika läkemedel.
Vi har känt till problemet länge och det är olämpligt att äldre får så många olika mediciner, säger Britt-Marie Wedin.
Eftersom många äldre har flera sjukdomar och kommer i kontakt med olika specialister kan det vara svår att få en helhetsbild av patientens medicinering.
Men på varje äldreboende finns en sjuksköterska som områdeschef och det är hon som har kontakt med de äldre och ser hur de mår.
Och hon har ögon som förstår vad man ser. Samma sak gäller för hemtjänsten. Där har vi också sjuksköterskor som områdeschefer och de märker ju om något är fel. Men den samlade helthetsbilden saknas. En rensning bland medicinerna är bra och vi ser fram mot det här arbetet.
Britt-Marie Wedin ingår i läkemedelskommittén och hon vågar inte säga när kartläggningen är klar, eftersom arbetet mycket omfattande.

Mer läsning

Annons