Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra resultat för ny pacemaker

/
  • Så här ser det ut när pacemakern är på plats och de tre
  • —Livskvaliteten har ökat markant hos de hjärtsviktspatienter som har fått den nya pacemakern, säger överläare Claes Ringqvist, Sundsvalls sjukhus.
  • Större än så här är inte pacemakern som kan ge 10 procent av hjärtsviktspatienterna ett bättre liv.

För tre år sedan introducerade Sundsvalls sjukhus en ny pacemaker för sina hjärtsviktspatienter. — Både vi och patienterna är nöjda med resultatet, säger överläkare Claes Ringqvist, medicinkliniken.

Annons
Hjärtsvikt drabbar oftast patienter med högt blodtryck och som har fått en eller flera hjärtinfarkter. Hjärtat har skadats så pass mycket att det inte orkar pumpa runt blodet som det ska.
Det finns gradskillnader. Den lättaste typen av hjärtsvikt märker inte patienten av, medan den svåraste betyder i princip sängläge.
Så finns det en grupp på runt 10 procent som fyller de krav för att få den nya pacemakern inopererad.
Kraven är: Regelbundna hjärtslag, inget flimmer och ultraljudsundersökningen ska tydligt visa att hjärtat har nedsatt funktion.
Vanliga pacemakers opereras in på patienter med hjärtan som slår för sakta.
Den nya stimulerar hjärtat att jobba mer normalt.
Det är som att återställa eller renovera hjärtat.
Blodet pumpas runt som det ska och det händer stora saker med patienterna.
Jag har en patient som berättade att det var hunden som var ute och gick med honom. Efter operationen är det han som går ut med hunden.
Hittills har 15 personer fått den nya pacemakern inopererad. Den yngsta är 55 år och den äldsta är 80 och hälften av dem är kvinnor.
Förbättringarna för patienterna är stora. Orken ökar med 40-50 procent och de har blivit väldigt mycket piggare.
I Sundsvall lärde man sig att operationstekniken för ett par tre år sedan. Ingreppet kräver ett intensivt samarbete mellan röntgenläkare, kärlkirurg och hjärtläkare och operationen tar 5-6 timmar.
Än så länge är det bara sjukhusen i Sundsvall och Umeå son genomför de här operationerna i Norrland. Inom kort kommer även Luleå att göra det, eftersom man nu vet att behandlingarna ger så gott resultat.
Varje operation kostar närmare 60 000 kronor och pacemakern fungerar 6-8 år, sedan kan det vara dags att byta batteri,och det är ett enkelt ingrepp, eftersom själva dosan sitter inopererad strax under huden på patienten.
För att förhindra hjärtsvikt arbetar man intensivt med att dämpa hjärtskador efter hjärtinfarkter. I Sundsvall drabbas runt 600 personer om året av hjärtinfarkt och är insatserna snabba blir skadorna på hjärtat mindre.

Mer läsning

Annons