Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om cigaretter slutade med våld

Villkorlig dom och skadestånd blev domen mot en kvinna som klöste en vårdare på psyket.
Offret är orolig och rädd för att han på grund av skadan kan ha smittats med HIV eller hepatit

Annons
Händelsen inträffade den 8 mars på avdelning 51 vid Sundsvalls sjukhus. Den 51-årig kvinnan som åtalades var intagen på avdelningen för särskilt vårdkrävande patienter.
Kvinnan hade varit intagen på avdelningen några veckor och hon var svår att få kontakt med. Upprinnelsen till händelsen tycks ha varit beslutet om ransoneringen av cigaretter till en i timmen på grund av att det endast var personalen som kunde köpa ut dem till patienterna.
Kvinnan fick först en cigarett på morgonen och 20 minuter senare krävde hon ytterligare en. När svaret blev ett nej blev hon arg och irriterad. Något senare när vårdaren satt och såg på morgonnyheterna på TV blev han plötsligt attackerad bakifrån av kvinnan. Naglarna borrade in sig ordentligt på höger sida av näsan och fastnade i huden samtidigt som blodet rann ner för kinden.
Kvinnan säger sig endast ha spridda minnesbilder av det som hänt. Vid intagningen hävdade hon att hon skulle gå sönder om prover togs på henne. Något som gör att ingen vet om hon är HIV-smittad
Analyser av de första proverna på vårdaren var dock negativa men han är fortfarande nervös för att vara smittad.
Förutom den villkorliga domen skall kvinna betala 10 150 kronor i skadestånd till vårdaren.

Mer läsning

Annons