Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråket urartade och polisen larmades till Nackstaskolan

Tre elever på Nackstaskolan har trakasserats och utsatts för rasistiska glåpord under en längre tid. När de till sist gav igen utbröt kaos och i går fick personalen kalla på polis.

Annons
De har blivit kallade apa och neger. Efter att i flera månader ha varit utsatta för mobbning gav syskonparet och deras kusin igen.
Då utbröt ett större bråk med inslag som snöbollskastning, vattenkrig och elever som tog strupgrepp på varandra. Alla inblandade är i 14- och 15-årsåldern.
De här tre eleverna har hållit igen och hållit igen. Till slut gick det inte längre utan bråket mynnade ut i ett slagsmål, berättar skolans rektor Paul Alsén.
På den ena sidan fanns de tre utsatta ungdomarna där flickorna började slåss med sina antagonister medan pojken försökte avvärja bråk, och på den andra sidan fanns ett 20-tal andra elever. Oroligheterna gick överstyr redan i förrgår och i går stegrades konflikten.
Det finns en tendens till rasism, men det slutade med att det var en av de svenska eleverna som gjorde en polisanmälan, säger Paul Alsén.
När polisen larmades och dök upp på skolan i går lugnade allting ner sig. Paul Alsén ägnade också resten av dagen åt att försöka reda ut konflikten.
Nu är det en del i den större gruppen som tycker synd om sig själva och inte ser kopplingen till det de har gjort tidigare. En förälder anser sig inte våga släppa iväg sitt barn till skolan, men låter bara eleverna bli att bära sig dumt åt är det riskfritt, säger Paul Alsén.
Även om det fanns inslag av våld under bråken så fick ingen av ungdomarna några fysiska skador. Paul Alsén framhåller vikten av att alla kommer till skolan som vanligt och försöker uppträda på ett schysst sätt.
Det finns alltid elever som vill odla och hålla i gång sådana här motsättningar, men ungdomarna som har varit utsatta vill egentligen inte bråka och slåss.
Han har liten förståelse för att uppviglarna nu ser sig själva som offer. Han tror också att fler föräldrar kan reagera och i frågasätta om de ska våga skicka i väg barnen till skolan.
Men ungdomar i den här åldern ska gå i skolan och låter man bara bli att kalla varandra för olika tillmälen så uppstår inte sådant här, säger han.

Mer läsning

Annons