Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden i SkönsbergSju till sjukhus

/
  • Lågorna och röken syntes över hela Sundsvall, men enligt räddningstjänsten ser röken otäckare ut än den är.
  • En kvinna evakueras från det brinnande huset. Ingen kom dock till allvarlig skada under gårdagens brand i Skönsberg.
  • Brandkåren larmades strax före klockan 16 igår, och fortsatte släckningsarbetet under hela natten.
  • En brandman från Timrå Räddningstjänst försöker hindra elden från att sprida sig till fastigheten intill. Ett tag var det farligt nära att elden fått fäste även där.
  • Boende i huset lämnar sina hem medan räddningstjänster jobbar med att släcka elden.

Strax före fyra gick larmet. En kvart senare stod lågorna höga ur taket på fastigheten. Tjock svart rök vällde ut och kom att synas över hela Sundsvall. Ett flerfamiljshus på Gillebergsgatan i Skönsberg brann och ett stort antal personer fick tillbringa natten hos bekanta eller i hotellrum som anvisades av Mitthem.

Annons
Branden startade i en lägenhet på mittenplanet Gillebergsgatan 14. I lägenheten befann sig en mamma med två mindre barn. Alla fördes till sjukhus med rökskador. Ytterligare fyra personer fördes till sjukhus på uppmaning från räddningspersonal då de visat symptom på rökskador, men ingen sägs vara allvarligt skadad.
Det finns inget som tyder på att branden skulle vara anlagd.
En polisanmälan kommer att upprättas, troligtvis med rubriceringen Allmänfarlig vårdslöshet, säger Leig Hemmingsson, informationsansvarig vid polisen.
Branden var häftig och ett tag såg det ut som om räddningstjänsten förhöll sig helt passiv - vilket delvis stämmer.
Vi bestämde oss för att låta vinden på fastigheten brinna av, säger räddningsledaren Håkan Svanberg. Det fanns ett tjockt betongvalv mellan vinden och bostäderna och det ansågs bäst att göra så, för att minimera vattenskadorna.
Vattenskadorna är de som brukar vara mest kostsamma efter en brand. På det här sättet klarade sig i stort sett alla lägenheter från sådana. Alla lägenheter i fastigheten är dock rökskadade. Två lägenheter är helt utbrända. Den lägenhet som branden startade i samt lägenheten ovanpå.
Evakueringen av huset gick snabbt. Klockan 16.21 var alla lägenheter tömda och genomsökta. Två personer fick klättra ut för stegar genom ett fönster, alla övriga kunde ta sig ut den vanliga vägen. En del husdjur blev kvar men hämtades i efterhand. Räddningstjänsten fick även hjälpa flera boedne att hämta mediciner, glasögon och andra nödvändiga saker.
Också huset intill evakuerades, då vinden låg på och det var ytterst nära att också det huset antändes.
De boende där väntades kunna återvända till sina bostäder under natten - för de som inte hade någon annanstans att ta vägen stod Mitthems krislokal öppen.
Exakt hur många som drabbades av branden var omöjligt att säga under gårdagen. Mitthem upprättade en plats dit alla drabbade kunde komma och få hjälp med nattlogi och andra problem.
Det finns 28 lägenheter i fastigheten, så det är svårt att överblicka hur många som drabbats, säger Eric Liljeström från Mitthem. Men under tisdagen ska vi ta kontakt med alla och då har vi förhoppningsvis bättre information och besked om när de kan komma tillbaks till sina lägenheter.


Mer läsning

Annons