Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden under kontroll - byggnaden svårt skadad

Tidigt i morse började det att brinna i kvarteret Lyckan vid Storgatan i Sundsvall. Räddningstjänsten fick branden under kontroll vid 15-tiden på eftermiddagen men släckningsarbetet väntas fortsätta hela natten. Man river taket för att komma åt branden ordentligt.

Annons
Under eftermiddagen riktade räddningstjänsten in sig på att försöka släcka branden som fått fäste i vindsvåningen, samt hindra den från att sprida sig till Världshuset som ligger vägg i vägg. Taket är genombrutet och man sprutar in stora mängder vatten. Det går redan nu att konstatera att huset i kvarteret Lyckan, där bland annat restaurang O\'Learys ligger, är svårt skadat av branden. Förutom restaurangen O\'Learys har en optikerfirma, en frisersalong, restaurangen Lyckan, restaurangen Klub GIF och kontoret för behandlingshemmet Nåjden fått sina lokaler förstörda. Fastighetsägaren, Norrviden, jobbar nu på att hitta nya lokaler.

Hela Världshuset är avspärrat och minst en butik i köpcentret har fått vattenskador. Det är oklart om butikerna i Världshuset kan hålla öppet i morgon.

Brandrök är alltid giftig och fastighetsägaren Norrvidden har tagit in personal från Feelgood om någon skulle få problem av röken eller om någon på annat sätt mår dåligt och har behov av att prata.
Som mest har över 20 man från räddningstjänsten arbetat med släckningen.


Det var strax före klockan halv fyra på morgonen som SOS Alarm fick larm om att det var kraftig rökutveckling inne på O\'Learys.
När Räddningstjänsten kom till platsen var lokalen rökfylld. Branden började i köket. Den eldhärden kunde relativt enkelt släckas men rökutvecklingen fortsatte. Till en början hade man svårt att lokalisera var all rök kom ifrån, men efter en stund upptäcktes branden i trossbotten i golvet mellan första och andra våningen.

Strax därefter gick brandlarmet inne på shoppinggallerian Världshuset som vid sextiden på morgonen var helt rökfylld.

Vid sextiden på morgonen var rökutvecklingen längs Storgatan så kraftig att polisen övervägde att evakuera de bostadslägenheter som finns i fastigheterna närmast restaurangen. Men räddningstjänsten lyckades tillfälligt få läget under kontroll, och vid åttatiden var rökutvecklingen inte lika kraftig och ingen evakuering bedömdes vara nödvändig.
Men vid halvtiotiden blossade branden upp igen och spred sig via bjälklag och trossbottnar i hela huset.
- I sådana här gamla hus kan golven vara över en meter tjocka och elden kan vara omöjlig att komma åt, sade räddningsledare Bengt Granström.
De boende i området uppmandes att hålla dörrar och fönster stängda.

Avspärrad
Storgatan är avspärrad från Thulegatan till Skolhusallén för att underlätta släckningsarbetet.

O´Learys ägare Per Sikström blev uppringd av vaktbolaget vid 4-tiden på morgonen. Hans första tanke var att det inte kunde vara sant att det brann.
-Det är så jävla sjukt, rent ut sagt, säger han.
För bara tre och ett halvt år sedan eldhärjades restaurang Akva, som han var delägare i. Då erkände så småningom en annan av delägarna att han tänt på.
-Både firman och jag privat lider fortfarande rätt hårt av vad som hände då. Nu hade jag börjat se ljuset i tunneln, säger Per Sikström.
-Och det här drabbar så många, både anställda och andra runt omkring.


Enligt uppgift från polisen ska ingen person ha kommit till skada vid branden.

Mer läsning

Annons