Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränderna minskar

/
  • Räddningstjänsten har numera smalare slangar så att skogsbränder blir lättare att hantera.

Antalet mark- och skogsbränder i Sundsvall har minskat jämfört med de tio senaste åren.
– Folk är mer upplysta och grillar hemma i stället, säger Tomas Öhrn, räddningschef.

Annons

Under de senaste tio åren har räddningstjänsten i Medelpad i genomsnitt fått rycka ut på 45 mark- och gräsbränder i Sundsvall per år. Under de senaste tre åren har siffrorna minskat, endast tjugo mark- och skogsbränder har inträffat per år.

– Det är inte orimligt att det minskat, vi är ute i skolan och informerar ungdomar om gräsbränder i dag. Folk är mer upplysta och grillar hemma i stället för ute i skogen, säger Tomas Öhrn, räddningschef på räddningstjänsten Medelpad.

I Medelpad har räddningstjänsten fått släcka drygt femton skogsbränder i år. Räddningstjänsten i Medelpad har 57 brandmän som är i beredskap dygnet runt.

– Vi har inte utökat mängden personal, men däremot har vi ökat vår kompetens särskilt inom att leda insatser och bedöma skogsbränder, säger Tomas Öhrn.

SMHI skickar ut värden till räddningstjänsten varje dag som i sin tur bedömer hur pass stor risk det är för skogsbränder.

– Det handlar om att få dit rätt resurser de första timmarna. Skogsbränder har vi varje år men det gäller att förstå de värden som SMHI skickar ut och utifrån det fatta rätt beslut, säger Tomas Öhrn.

För ungefär tio år sedan fick räddningstjänsten in nytt material specifikt för skogsbränder. Fler terränggående bilar med sex hjul och speciella slangar för att lättare kunna hantera släckningsarbetet.

– Annars är det samma sätt vi släcker på, säger Tomas Öhrn.

Mer läsning

Annons