Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandfacket: Säkerheten försämras

/

Efter att stridsåtgärder sattes in för en vecka sedan kommer nu första kännbara situationen.
Det är en sjukskriven deltidsbrandman i Njurunda som inte blivit ersatt.

Annons

– Det är anmärkningsvärt att de gör avkall på säkerheten så här länge, säger, Erik Hellberg, ordförande för Brandmännens riksförbund i Medelpad.

Det handlar om en deltidsbrandman som är sjukskriven sedan söndag morgon och någon ersättare har inte tillsatts på den tjänsten.

Tomas Öhrn, räddningschef i Medelpad tonar ned det hela.

– Det är ingen jättestor dramatik i det här. Jag har säkerhetsställt så jag vet att det finns personal som kan jobba om det skulle behövas.

Alternativen för att bemanna en sjukskrivning är att Medelpads Räddningstjänst söker dispens av facket centralt eller så kan Tomas Öhrn beordra skyddsarbete, vilket innebär att han kan tvinga personal att jobba och då får de inte neka.

– Men det ska vara väldigt särskilda skäl till att man ska göra det – det kommer jag inte att göra förrän det är väldigt, väldigt allvarligt.

Tomas Öhrn påpekar även att just till Njurunda tar sig Sundsvallsstyrkan snabbt.

– Vi är snabbare på plats i Njurunda med nya E4:an än om det skulle vara Alnö eller Matfors. Även om vi inte skulle bemanna upp i Njurunda så kommer vi att klara av de insatser som förväntas hända där. Det får inte finnas någon risk för människoliv, men vi ska ha respekt för strejken och självklart ska det bemannas upp på den nivån som det ska vara.

Men ordförande för Brandmännens riksförbund i Medelpad ser inte på saken på samma sätt.

– Nu är vi inte ett komplett arbetslag, vi kan inte utföra alla arbetsuppgifter, säger Erik Hellberg.

Det handlar mer om att man vill ge mer administrativ belastning till arbetsgivaren eftersom det är de som måste söka dispens. I normala fall gör arbetsledaren på deltiden detta själv men i det här läget gör det inte det för att de ingår i strejken.

– Det här är i den nivå vi hade räknat med, som skulle kunna hända. Allt annat har fungerat precis som vanligt, alla har åkt på sina larm och deltidarna tar sitt ansvar för tredje part och det är jättebra, säger Tomas Öhrn.

Läs mer om konfliken:

Brandmännen vill ha högre lön.

Förbereder sig för konflikt.

Brandmännen protesterar.

Så här tycker ledarskribenten om konflikten:

Mer läsning

Annons