Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandlarm kunde räddat O'Learys

O\'Learys hade inget brandlarm. Ett larm kopplat till SOS-centralen hade sparat värdefulla minuter. Men få krogar väljer att lägga pengar på den typen av skydd.

Annons
När det brann på O\'Learys förra veckan var det ett inbrottslarm som först talade om att något var fel. Kanske hade en kabel brunnit av eller en rörelsedetektor reagerat på röken.
Hur länge det brunnit när inbrottslarmet gick vet ingen, men från det tills att en väktare kontaktade räddningstjänsten passerade åtta minuter. När brandmännen kom fram var det kraftiga lågor i restaurangköket.
Ett larm kopplat direkt till SOS-centralen hade sparat värdefull tid.
Det är klart att de första minuterna är viktiga. Att få larm i ett tidigt skede kan vara väldigt avgörande, säger Leif Fällman vid räddningstjänsten.
Men det är orealistiskt att tro att alla byggnader i Stenstan skulle ha brandlarm kopplade till oss.
Få krogar har den typen av lösning.
För en restaurang är det viktigast att de som befinner sig i byggnaden kan varskos om det börjar brinna, och att de kan ta sig ut. Krogar kan ha utrymningslarm med ljudsignaler som varnar gästerna.
O\'Learys hade inte heller ett sådant, men det tycker inte Leif Fällman är särskilt anmärkningsvärt.
Lokalen är liten och okomplicerad, säger han.
Larm som vidarekopplas till räddningstjänst eller vaktbolag handlar framför allt om att skydda byggnaderna när ingen är där.
Men automatlarm blir ofta avancerade och dyra. Dels kostar tekniken och dels krävs en månatlig avgift. Dessutom leder larmen ofta till onödiga och kostsamma brandårsutryckningar eftersom de av olika skäl kan lösa ut fastän det inte brinner.
Sören Berggren vid SOS Alarm anser att fördelarna för det mesta överväger.
Vi tycker att många som inte har egentligen borde ha. Krogar är en kategori, säger han.
Samtidigt konstaterar han att det framför allt är en angelägenhet för fastighetsägarna.
En del väljer att koppla larmen till ett vaktbolag eller någons mobiltelefon. Men Sören Berggren påpekar att man sparar värdefulla minuter på att räddningstjänsten kontaktas omedelbart.
Ett rum övertänder på cirka fem minuter från det att det börjat brinna någonstans med öppen låga, säger han.
Fastighetsbolaget Norrviddens vd Peter Andersson betonar att bolaget är noga med att följa de krav som ställs på skydd i exempelvis shoppinggallerior. Men vad gäller många verksamheter saknas tydliga regler, och det är då upp till hyresgäster och fastighetsägare vilket brandskydd man vill ha.
Det är en övervägning mellan säkerhet och kostnader, säger Peter Andersson.

Fakta/Vidarekopplade brandlarm
Över 400 objekt i Sundsvall och Timrå har automatiska brandlarm som kopplas till SOS Alarm.
På listan finns bland annat industrier, ridhus, hotell, värmeverk, kyrkor och myndigheter.
I centrala stan handlar det bland annat om Kulturmagasinet, Världshuset, Åhléns och Stadshuset.
Krogar med vidarekopplade larm är Casino Cosmopol, Oscar och Harrys Restaurang.
Sundsvalls kommun beslutade för två år sedan att ha automatiska brandlarm i fler byggnader än tidigare, bland annat alla förskolor.
Kostnaden för ett brandlarm knutet till SOS-centralen är en engångsavgift på 1648 kronor samt drygt 200 kronor i månaden för de flesta företag. Men då tillkommer priset för tekniken, som brukar gå på åtskilliga tusenlappar.

Mer läsning

Annons