Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännskadad fick skjutsas av räddningstjänsten – närmaste ambulans fem mil bort

/

Med svåra smärtor och i behov av akut vård fick en brännskadad person föras till sjukhus i räddningstjänstens ledningsbil.
Närmaste ambulans befann sig fem mil bort.
– Personen behövde snabb hjälp, säger Henrik Cedergren, inre befäl vid räddningstjänsten.

Annons

Lägenhetsbranden i Skönsberg inträffade vid 18-tiden på torsdagskvällen. När larmet gick befann sig den närmaste lediga ambulansen i Liden, drygt fem mil bort.

Eftersom körtiden för ambulansen beräknades bli så lång tog räddningstjänstens personal beslut om att själva transportera upp den brännskadade till akuten.

När räddningstjänstens bil lämnade Bruksgatan i Skönsberg och meddelandet nådde ambulansen hade utryckningen påbörjats med ambulansen hade fortfarande mer än en och en halv mil kvar till adressen.

Enligt Henrik Cedergren är det ovanligt att räddningstjänsten transporterar sjuka eller skadade till sjukhuset.

– Ibland har vi långt att åka både med brandbilar och ambulanser och i det här fallet var situationen sådan att vi tog beslutet att själva föra personen till sjukhus. Men vi kan inte lasta in någon bår i våra bilar så det bygger på att personen är vid medvetande och kan röra sig själv.

Vid ett flertal tillfällen under den gångna sommaren har det slagits larm angående den ansträngda ambulansverksamheten, inte minst eftersom många patienter fraktas mellan länets olika sjukhus på grund av plats- och personalbrist.

Vid räddningstjänsten är man insatt i problemen.

– Det har varit en del att göra vissa helger och kvällar och det har varit en del kaos i sommar. Men ambulansen måste ju jobba med de resurser de har, Henrik Cedergren.

ST har sökt ledningen för ambulanssjukvården för en kommentar utan att lyckas få kontakt.

Mer läsning

Annons