Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bred transport av tak på väg

/
  • Möten med andra långtradare beredde en del problem för den breda transporten.
  • Slutstation för taket är Östanskärs Jakt och konferens center.
  • Trafikpolis Anders Klasson ligger före transporten och ser till att vägen hålls fri från trafik.
  • Platsen som taket ska till är skymt för kranföraren. Därför får han lita till radiokommunikationen. Då kunde det låta så här:
  • Det gäller att svänga för postlådorna. På väg 320 mot Östanskär var det smalt för transporten.

Under torsdagsförmiddagen var en takstomme på väg mellan Bergsåker och Östanskär. Polisen beredde väg för den drygt sex meter breda transporten med två motorcyklister. — Det är det bredaste jag kört, säger chauffören Cronje Hellberg.

Annons
Stommen till ett glastak transporterades under torsdagen från Bergsåker till Östanskär. Transporten gick utan några större problem men det var några incidenter efter vägen.
Det gick bra men det är många som kör för fort, säger trafikpolis Peter Englund.
En polismotorcykel åkte en bit i förväg för att varna den mötande trafiken. De mest problematiska skedde när ekipaget mötte andra tunga fordon, eftersom transporten var så bred.
Cronje Hellberg, som körde transporten, hade under hela tiden kontakt med polisen via en kommunikationsradio. Så han visste i förväg när det skulle bli lite trångt. Flera av de personbilar som blev informerade om mötet med den breda transporten körde åt sidan. En del kunde inte vänta utan körde de ut på vägen igen för att fortsätta.
Men de backade snabbt tillbaka när de såg mig, säger Cronje Hellberg.
Efter det att transporten kommit fram till Östanskärs jakt och konferens var det dags att lyfta taket på plats. Lyftet var också det ett litet konststycke som i sig blev avslutningen på hela transporten. Eftersom taket skulle till ett ställe som inte kranföraren kunde se fick den delen av transporten också ske med hjälp av kommunikationsradio.
Det är något som sker ofta på byggena menar kranförare Stefan Lindblom och det brukar lösa sig bra.
Oftast ser man ut en som man litar på och han får sköta kommunikationen, säger han.
Efter lyftet svetsades takstommen fast. Sedan ska den förses med glas och bli toppen till den vinterträdgård som konferensanläggningen i Östanskär bygger.
Hela transporten från Bergåker tills det att takstommen låg på sin plats i Östanskär tog cirka en och en halv timme. Inte dåligt med tanke på att stommen är cirka 6,20 bred och väger över tre ton.

Mer läsning

Annons