Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredare band i glesare bygder

Bredbandsutbyggnaden i Timrå har blivit betydligt billigare än vad som förutsattes när fullmäktige beslutade om utbyggnaden i november 2001. Därför föreslår Miljö- och byggkontoret att även mindre byar som låg utanför ursprungsplanen ges möjlighet till anslutning.

Annons
Utvecklingen av ADSL-tekniken, som tidigare inte räknads som riktigt bredband, medför att alla som har en godtagbar teleuppkoppling kunna få ADSL. Förhandlingar mellan Servanet och Telia pågår om att bygga in möjligheten i telestationerna.
Eftersom den utbyggnaden sker med statliga och kommunala medel så är det också ett krav att nätet blir oberoende av operatör, så att man kan välja den operatör man föredrar av de som erbjuder sina tjänster, säger Christer Persson, chef för Miljö- och byggkontoret.
Fullmäktige angav Timrå, Söråker, Bergeforsen/Stavreviken, Midlanda, Ljustorp, Laggarberg och Åstön/Tynderö som prioriterade områden när beslutet togs 2001. Till dessa kan nu läggas byar som Lagfors, Åsäng, Västansjö, Rolandsbacke med flera, där man åtminstone kan få ADSL när utbyggnaden ska vara klar.
Tidplanen var ursprungligen att utbyggnaden skulle vara klar detta år, men en viss försening kan komma att ske eftersom staten skjutit sin del av finansieringen ett år framåt.
Den totala kostnadsramen för bredband i Timrå kommun är drygt 20 miljoner, varav större delen betalas av staten och med EU:s mål 1-pengar. Kommunens del uppgår till 1,1 miljoner fördelat på tre år.

Mer läsning

Annons