Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredsandselever gav ut bok – inbjudna till Bokmässan

/
  • Klass sex vid Bredsands skola åker till Bokmässan i Göteborg. De ska berätta om den kriminalhistoria som de själva skrivit.

I våras arbetade dåvarande klass 5 vid Bredsand skola med ett bokprojekt som utmynnade i en riktig utgivning.
Nu har hela klassen blivit inbjuden till Bokmässan i Göteborg för att berätta om sin egen kriminalhistoria "Högt tempo".

Annons

I Njurundas nordligaste delar finns 28 stycken 12-13-åringar som tillsammans kan kalla sig deckarförfattare. Det är eleverna i nuvarande årskurs sex i Bredsands skola som under vårterminen ägnade många timmar åt ett gemensamt bokprojekt.

Genom bidrag från Sundsvalls kommun, Kulturrådet och "Skapande skola" blev projektet möjligt. Sundsvallsanknytna författarna Eva Swedenmark och Annica Wennström blev handledare och höll ett antal skrivarskolor med eleverna. Eleverna fick själva bestämma en handling och vara delaktiga i hela skapandet mot en skriven produkt.

Resultat blev kriminalhistorien "Högt tempo" som trycktes upp i 500 exemplar.

– Att få vara med om att göra en riktig bok som andra kan läsa och ta del av har verkligen stimulerat barnens lust till att både skriva och läsa, säger Johan Karlsson, lärare på Bredsands skola.

Bokprojektet har uppmärksammats på nationell nivå och nu har klassen blivit inbjuden till bokmässan i Göteborg den 24–27 september. Kulturrådet som står för "Skapande skola" tycker att Bredsandsbarnens arbete blivit så lyckat att man vill låta allmänheten ta del av det under en programpunkt vid Bokmässan.

– Vi fick en inbjudan precis innan sommarlovet och sedan dess har vi jagat sponsorer så att alla elever kan åka med till Göteborg utan att det kostar någonting, förklarar Johan Karlsson.

Sundsvalls kommun, Lions och Bredsands skola bidrar till tågresan och två övernattningar i Göteborg. Eleverna ska tillsammans med sin lärare och stödfattarna presentera sitt bokprojekt på fredag den 25 september.

Mer läsning

Annons