Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till politikerna: Nu varnar 14 länsklinikchefer för patientsäkerheten

/

14 länsklinikchefer varnar för konsekvenserna om landstinget gör ett generellt spar i stället för strukturella åtgärder.
I så fall kan länets medicinska expertis inte garantera vare sig patientsäkerhet, kvalitet eller akutomhändertagande i länet.

Annons

Det är i ett brev adresserat till landstingets högsta politiker och tjänstemän som länsverksamhetscheferna gör sin kraftfulla markering. De skriver i brevet att de noterat att det i pressen framförs att specialistvården ska få ett generellt sparbeting i stället för det framlagda förslaget i insatsplanen.

"Vi vill tydligt markera att ett generellt spar utan strukturella åtgärder innebär att vi som verksamhetens företrädare inte kommer att kunna garantera vare sig patientsäkerhet, kvalitet eller akutomhändertagande i länet", skriver de 14 länsklinikcheferna.

Varför kan ni inte garantera patientsäkerheten om man gör ett generellt spar?

– Vi har haft generella spar tre-fyra-fem gånger i Västernorrland och efter det senaste som genomfördes av Mantec så har vi hela tiden sagt att vi klarar inte av att bedriva sjukvård om vi gör ett generellt spar en gång till, säger Leif Israelsson, länsklinikchef för kirurgi/urologi/öron-näsa-hals.

I övrigt menar Israelsson att brevet talar för sig själv.

– Vi vill bara påpeka att generella spar är inte möjliga just nu. Då hamnar vi i ett bekymmersamt läge, säger Israelsson.

Marju Dahmou, länsklinikchef vid kvinnokliniken har också skrivit under brevet.

– Det här är en situation som många har fruktat. Jag har tagit upp det här i min ledningsgrupp och vi var helt eniga om att vi klarar inte av att sparka mer folk med bibehållen service och patientsäkerhet. Vi har redan minimerat vår personal och det är viktigt att säga det här innan man tar något större beslut, säger Dahmoun.

Tror du att politiker och tjänstemän lyssnar på er?

– Jag hoppas det, säger Dahmoun.

Om man ändå gör ett generellt spar, hur skulle det påverka Sundsvalls sjukhus?

– Det skulle drabba Sundsvalls sjukhus väldigt hårt. Det skulle framför allt påverka arbetsmiljön och i slutändan patientsäkerheten, säger Dahmoun.

I den ursprungliga insatsplanen föreslogs en avveckling av BB i Ö-vik och Sollefteå samt även en flytt av kirurgi och ortopedi från Sollefteå. Efter kraftiga protester från Ådalen talar politikerna nu i stället om att sprida besparingarna på länets tre sjukhus.

Läs också: Här är Socialdemokraternas insatsplan – BB räddas i Örnsköldsvik men inte i Sollefteå

– Det länsverksamhetscheferna säger i det här brevet är att ett generellt spar kommer att slå sönder vården. Och den oron förstår jag och håller jag med om. Det är precis det riskscenario som även jag ser, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården.

Något mer som du vill kommentera?

– Det som är unikt med det här är att verksamhetscheferna erbjuder sig att vidta åtgärder för att komma närmare en ekonomi i balans. De ber om att få göra ganska tuffa åtgärder och vänta nu bara på att politikerna ska fatta nödvändiga beslut, säger Rödén.

Mer läsning

Annons