Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i handläggningen

/
  • Verksamhetschef Eva Rönnbäck berättade att familjen vid ett flertal tillfällen avbokat sina träffar med socialtjänsten. I bakgrunden syns socialdirektör Torbjörn Stark.
  • Socialdirektör Torbjörn Stark.
  • Eva Rönnbäck.

I september hittade polisen ett övergivet ettårigt barn i en lägenhet i Bergsåker.
Nu är socialtjänstens utredning klar.
– Vi har inte hittat någon enskild händelse eller misstag som ligger bakom det inträffade, säger verksamhetschefen Eva Rönnbäck.

Annons

Polisen stoppade den 10 september en bil som där det fanns stöldgods. I bilen fanns föräldrarna och ett tvåårigt syskon till det ettåriga barnet.

När en husrannsakan genomfördes några timmar senare så hittades ettåringen övergiven i lägenheten, med urin och avföring i blöjan.

Det är också fullt med spyflugor som sitter på blöjan.

Socialtjänsten har utrett händelsen och presenterade i dag resultatet av utredningen.

Där konstaterades att det inte går att se någon enskild händelse eller något misstag som ligger till grund för att det kunde gå så illa.

– Vår analys har visat på en del brister och vi har nu lämnat in en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, säger socialdirektör Torbjörn Stark.

Det lilla barnet var omhändertaget under hösten vintern men från februari upphörde det.

– Det fanns inte längre skäl för ett omhändertagande eftersom familjen samtyckte till öppenvårdsinsatser, säger Eva Rönnbäck, verksamhetschef på socialtjänsten.

En av bristerna i hanteringen visar dock att familjen bokade av ett flertal av besöken vilket gjort att insatsen inte verkställts som planerat.

Enligt den dokumentation som presenterades så var den sista kontakten med familjen en månad innan polisen hittade barnet.

På frågan om familjesituationen kan förändras så snabbt svarade Eva Rönnbäck:

– Ja, det beror på vad som ligger bakom.

Båda barnen bor nu i familjehem.

Mer läsning