Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broderigänget som vill sticka ut och synas

/
  • Madelene Nattfrost trivs när hon arbetar med hantverk.
  • Marianne Hellström, ordförande i Medelpads hemslöjd broderar med ullgarn på vadmal. Hon vet inte vad det ska bli, men hon tror på en väska eller en kudde.
  • Här är Chatrin Johnssons tolkning av Kerstin Bergströms dikt Feernas klänning. Hon har valt att fritt tolka den del av dikten som handlar om dimman.
  • Chatrin Johnsson, medlem i Broderiakademins lokalgrupp i Sundsvall håller upp sitt arbete.
  • Man kan brodera på nästan vad som helst. Här är exempel på dukar, armband och en snibb som man kan ha på huvudet när man bakar. Den långa bården till spiselkransen är 65-70 år gammal.
  • Gänget höll till på Torget inne i Kulturmagasinet.
  • Här har broderi skapats på en kudde.
  • Maj Byström tog med en pläd ifall det skulle bli kallt och dessutom kan hon brodera olika mönster på den.
  • Ett projekt med påläggsöm som är en form av applikationsdekor. Det innebär att man syr fast mindre tygbitar på ett annat tyg för att skapa en bild eller ett mönster.

Världsbroderidagen firades för första gången i Sundsvall.
Broderi blir mer trendigt och många yngre visar intresse.
– Vi vill sprida skapandets glädje, säger Marianne Hellström från Medelpads hemslöjd.

Annons

Världsbroderidagen går ut på att skapa något tillsammans för fred, frihet och jämlikhet. Firandet arrangerades av Medelpads hemslöjd, Broderiakademin samt Sundsvalls stadsbibliotek och ett tjugotal hantverkare samlades i Kulturmagasinet på onsdagen för att brodera ihop.

– Vi manifesterar tillsammans genom att brodera. Det här blir ett sätt för oss att visa att vi finns, säger Marianne Hellström, ordförande i Medelpads hemslöjd.

Intresset för broderi och hantverk har enligt Marianne Hellström börjat krypa ner i åldrarna. Ett exempel är kravallslöjd som hon liknar vid graffiti. Då stickar man in lyktstolpar, broräcken och grindar. I broderiet vill yngre ofta framföra någon form av protest eller budskap.

En av de medverkande som är yngre är trettioåriga Madelene Nattfrost. Hon broderar en tavla med rävar till sin son som är två år.

– Det här är en årstavla från 2012, min son är född då så därför ville jag göra den. Jag har hållit på med broderi sedan jag var liten. Det är jättekul att få vara här och inspireras av de äldre, jag kan lära mig mer och de äldre hjälper gärna till och visar hur man kan göra, säger Madelene Nattfrost.

Tanken med dagen är att visa upp vad man kan göra med broderi och inspirera andra till att börja handarbeta.

– Det är som att man målar fast med stygn. Det kan vara hur billigt eller dyrt som helst att brodera. Jag förespråkar återbruk, om man broderar på någonting som man har sedan tidigare behöver man inte köpa en massa nytt, säger Marianne Hellström.

Enligt Marianne Hellström kan man brodera på nästan allt och det märks på de arbeten som växt fram under dagen. På torget i Kulturmagasinet skapas allt från tavlor och kuddar till armband.

– Jag är överraskad att så många kommit hit och tittat, ställt frågor och tyckt att det är häftigt. Många har nog blivit inspirerade. Vi hoppas det här blir en årlig tradition, säger Chatrin Johnsson, som är en av initiativtagarna till firandet.

Mer läsning

Annons