Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broms i stället för gas för biogasprojektet

/
  • Det blev återremiss när Sundsvalls kommun skulle besluta om att tillsammans med Östersunds kommun och Hudiksvalls kommun bilda bolaget Biogas Mellannorrland

Biogasprojektet i Sundsvall har inte gått i gaspedalens tecken.
I stället trycks det återigen på bromsen.
Oppositionen fick igenom en återremiss när kommunfullmäktige skulle ta beslut om att bilda bolaget Biogas Mellannorrland.

Annons

Sundsvalls och Östersunds kommun driver sedan 2010 ett gemensamt projekt om att skapa en anläggning för att genom rötning av matavfall få biogas som sedan kan uppgraderas till fordonsgas. Efter många år av utredningar vill man nu skapa bolaget Biogas Mellannorrland AB där även Hudiksvalls kommun ska ingå. Beslutet var uppe i kommunfullmäktige i Sundsvall på måndagen om att bilda bolaget och skjuta till en halv miljon i aktiekapital.

– Men oppositionen sa nej, eftersom de inte tycker att kalkylen var tillräckligt väl genomarbetad, men jag köper inte de argumenten. Det här är ett sätt att motarbeta biogasen, säger Hans Forsberg (C), ordförande i Infrastruktur- och serviceutskottet.

Forsberg kritiserar framför allt Folkpartiet för att man förhalar biogasprojektet.

– Moderaterna och Kristdemokraterna kände ingen osäkerhet till det här projektet under förra mandatperioden, men Folkpartiet har varit emot biogas hela tiden, säger Hans Forsberg.

Hudiksvalls kommun har redan sagt ja till bolagsbildningen och Östersund ska ta beslut i september.

– Projektet har dragit ut på tiden och därför är det olyckligt med ytterligare en försening, säger Forsberg.

Folkpartiets gruppledare Stefan Falk pekar på att det finns en osäkerhet om det finns tillräckligt med material för att röta (substrat).

– Och under resans gång har det dykt upp allt fler indikationer på att det är svårt att få såna här anläggningar med matavfall att fungera på avsett sätt. Den gas som man får fram blir så dyr och då håller inte kalkylerna, säger Stefan Falk.

Projektet beräknas kosta en kvarts miljard kronor och enligt Hans Forsberg är investeringen återbetald efter tio år.

– Vårt parti har ingenting emot biogas, däremot är frågan om kommunen ska vara ägare och drivare av biogasproduktion när det är så osäkra kalkyler. Det känns inte bra, säger Stefan Falk.

Han fruktar att i värsta fall kan det i slutändan handla om kommunala förluster på mångmiljonbelopp.

– Det är skrämselpropaganda för det här är inte oprövad teknik. Det här är känd teknik som fungerar och jag tycker att Folkpartiet överdriver när man pratar om barnsjukdomar, säger Hans Forsberg.

Men ska kommunen syssla med sånt här risktagande?

– Vi har ju redan fjärrvärme i Korsta så varför ska vi i så fall syssla med sån energi heller. Det här är helt och hållet intäktsfinansierat och lönsamt från år ett, säger Forsberg.

Mer läsning

Annons