Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottmål läggs ut på entreprenad

Åklagarkammaren i Sundsvall lägger ut brottmål på entreprenad för att inte drunkna i papper. För 500 kronor per brott hjälper åklagare runt om i landet till med åtalsbeslut, och två pensionärer tar hand om rättegångar.

Annons
Som ST tidigare berättat är personalbristen akut på åklagarkammaren, med flera sjukskrivningar och avhopp till nya jobb.
Nu har Sundsvallskammaren skickat 240 ärenden till andra åklagarkammare runt om i landet. För 500 kronor per brottmål fattas beslut i åtalsfrågan när det gäller så kallade polisledda mål.
Det gäller mängdbrotten. Ärenden där polisen varit förundersökningsledare och lämnar över en färdig förundersökning för beslut. Typexemplet är rattfylla, men även enklare stölder och misshandelsfall, berättar Bertil Månsson, vice chefsåklagare i Sundsvall.
På det här sättet hoppas man kunna kapa toppen på de växande högarna med vilande ärenden. I stället kan Sundsvalls åklagare ägna sig åt mer aktuella och akuta mål.
Det är en riktad insats för att komma till rätta med balanserna, säger Månsson.
Ytterligare hjälp tar man av de pensionerade åklagarna Nils-Erik Holmsten och Lennart Lindskog. Deras uppgift är att sköta enklare rättegångar.
Också det en välkommen avlastning, för någon omedelbar ljusning i personalläget syns inte.
Det är fortfarande besvärligt, säger Bertil Månsson.

Mer läsning

Annons