Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget för liten för bevara och bygga nytt

Att bevara Lillgården går inte utan att hela projektet blir fördyrat. Det befarar kommunens fastighetsdirektör Christer Ersson. — Men vi måste ta fram ett förslag och det gäller för projektgruppen att vara kreativ, säger han.

Annons
I går startade arbetet. Frågan som ska besvaras är om Lillgården och det nya scenhuset kan samsas på samma tomt. Och vad det i sådana fall skulle kosta. I tid och pengar.
Projektgruppen, som består av folk från kommunen och Skanska, ska ha ett svar inom en månad. Då tar politikerna ställning till om det är värt att låta Lillgården vara eller om rivningsplanen ska fullföljas.
Det går att utnyttja den månad som man nu gör uppehåll på grund av markföroreningarna, konstaterade kultur- och fritidsnämndens ordförande, Margareta Johansson (s), efter sin kovändning i rivningsfrågan tidigare i veckan.
Men att ha kvar Lillgården, och bygga scenhuset på samma tomt, kan bli dyrt.
Vi har ett uppdrag från fullmäktige att bygga ett scenhus, med de faciliteter som det ska innehålla, för maximalt 120 miljoner kronor.
Om vi ska ha in all verksamhet vi skissat på, och dessutom bevara Lillgården, så torde det bli dyrare. Det säger åtminstone min magkänsla, även om jag naturligtvis inte vet eftersom förslaget inte är klart, säger Christer Ersson.
Enligt fastighetskontorets beräkningar skulle det kosta tre miljoner kronor att bygga om Lillgården till en funktionell byggnad. Pengarna räcker till dränering, ventilationssystem samtt en handikappanpassad hiss och toalett.
Därefter kanske det behövs ytterligare anpassningar. Vad det skulle kosta vill jag inte spekulera om, säger Åke Henriksson, som tagit fram kalkylen.
Scenhusarkitekten Ori Merom är säker på att hitta en lösning:
Även om det tidsmässigt kommer att dröja lite innan vi omarbetat det här till ett förslag på ett scenhus som tar hänsyn till det befintliga huset.
Personligen undrar jag varför de som vill bevara Lillgården så mycket nu inte gjort något tidigare? För många år sedan var det ju möjligt på ett helt annat sätt, säger han.

Mer läsning

Annons