Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buller skapar muller på sjukhuset

Överläkare Katri Andersson anklagar Rolf Forsström Bullret på avdelning 23 har startat storbråk inom sjukhusledningen i Sundsvall. Sjukhuset hade nämligen ingen beredskap för hur döende patienter skulle skyddas. Det påstår överläkare Katri Andersson med stöd av klinikchef Staffan Magnusson, stick i stäv med sjukhusdirektören.

Annons
Det sjukhusdirektören säger om att det fanns en beredskap innan ombyggnationen, om att flytta patienter till avdelning 2, är ren och skär lögn, säger hon.
När bilmaskinen startar på plan två är bullret våningen ovanpå så högt att det inte går att göra sig hörd utan att höja rösten. Ordentligt. Här har patienterna fått öronproppar för att få lite lugn och ro.
Det går inte att beskriva med ord hur det har varit. Man far illa ända in i hjärteroten, säger Katri Andersson.

Svårt att tala
Företrädesvis hjärtpatienter vårdas på avdelning 23 A och B, men även enstaka patienter med hjärnskador. Somliga mycket svårt sjuka.
När ST var på besök i går, strax efter lunch, var bullret så högt att det är svårt att förstå att det bedrivs vård där. Personalen har svårt att tala med patienter och med varandra. De har svårt att höra larmsignaler och telefoner som ringer.
Ibland startar bullret redan sju på morgonen. Det kommer och går i intervaller. Och så har det varit i en månad.
I gårdagens ST påstod sjukhusdirektör Rolf Forsström att det inte längre finns något bullerproblem på avdelningen.
Då visste jag inte att arbetet skulle fortsätta, säger han.
Han påstod även att det innan ombyggnationen fördes diskussioner, mellan honom och klinikledningen, om hur patienter i livets slutskede skulle kunna flyttas.

Lögn
Ett påstående Katri Andersson kallar lögn. Och hon får stöd av klinikchefen Staffan Magnusson.
I en skrivelse, daterad så sent som den 21 februari, gick han ut till medicinklinikens läkare med information om att det kunde bli nödvändigt att flytta extra bullerkänsliga patienter till avdelning 2 och 9.
Då hade redan två personer avlidit efter att ha tillbringat sina sista dagar i livet i kraftigt buller.
Rolf Forsström medger nu att det var efter påstötningar från Katri Andersson som han kontaktade klinikchefen, Staffan Magnusson, i detta ärende. Och att inget gjordes innan byggstarten beror på att ingen visste hur det skulle bli.
Det medicinska ansvaret ligger i vart fall på verksamhetscheferna. Har jag gjort fel står jag för det. Jag vill inte bli beskylld för något som jag inte har gjort, säger han.

Mer läsning

Annons