Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullret har tystnat på patienthotellet

/

I ledningens ögon är vårdhotellet framtiden för Sundsvalls sjukhus. Kritiker tror att det mest kommer att ge rum för besökare och stafettläkare. I går invigdes patienthotellet Skvadern med snittar och bubbelvatten.

Annons
Vårdhotellets fräscha restaurang fylldes av grånade 40-talister, de flesta med ledande position i sjukvården.
Läkare, tjänstemän, politiker, byggare, chefer från andra vårdhotell och fackliga ombudsmän lämnade över presenter och lyckönskningar. Landstingsrådet Jan Sjödin (s) invigde.
En grupp anställda vid hotellet var nästan de enda i yngre ålder. Lite skrämda av uppståndelsen, men också glada att få vara med om något helt nytt.
Jag vill göra så gott för alla patienter, eller gäster, som kommer hit, säger Birgitta Hammarstedt, undersköterska och värdinna på hotellet.
Idén om ett patienthotell väcktes för tre år sedan med förebild i Karlstad. Så småningom blev det en motvikt till den kraftiga neddragningen av vårdplatser på Sundsvalls sjukhus.
På hotellet ska patienter, som inte behöver så mycket hjälp, vårdas till mycket lägre kostnad än om samma personer läggs in på vårdavdelning. Även anhöriga och andra gäster kan ta plats, då med mer normala hotellpriser.
Byggtiden i två tömda vårdavdelningar mitt i sjukhuset blev delvis förskräcklig. Bilning av golvet till blivande duschrum skapade ett helvetiskt buller under några perioder. Både patienter och anställda led, och en storm av kritik drabbade sjukhusledningen.
Sjukhusdirektören Rolf Forsström tog själv upp bullret i sitt tal.
Jag säger \"äntligen\" i dag. Byggtiden har inte varit lång, men det har känts långt genom bullerproblemen, sa han.
43 rum och 15 anställda väntar på de första patienterna till veckan. Rummen håller enkel hotellstandard med eget duschrum. Vårdhotellets restaurang håller öppet både dagar och kvällar.
Och Anette Östman, vårdhotellets chef, är glad.
Det här är helt obegripligt, det har gått fort på slutet, säger hon.

Fotnot: Hotellet har kostat 31,6 miljoner kronor att bygga. Till det kommer inredning, utrustning och konst för 2,9 miljoner.


Mer läsning

Annons