Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullret på sjukhuset var onödigt

Det finns bullerfria metoder för bygget av patienthotell på Sundsvalls sjukhus.
Men alternativen är för dyra eller besvärliga enligt ledningen.
I stället får sjukhusets patienter betala ett högt bullerpris.

Annons
Förskräckelsen blev stor bland både patienter, anhöriga och anställda när helvetet brakade loss för någon månad sedan.
Bilmaskiner i betongen skapade ett oljud som få hade föreställt sig. Orsaken är den metod som projektledningen valt för att bygga duschrum i det blivande patienthotellet. Ett par centimeter av det nuvarande betonggolvet bilas bort för att möjliggöra en lutning och bra avrinning i vart och ett av de 43 duschutrymmena.
Nu visar det sig att det fanns alternativ till bullereländet.
- Vi kunde också ha använt flytspackel för att höja golvet i varje duschrum från den tidigare nivån. Men då blir det i stället en nivåskillnad ut mot hotellrummet, säger Mikael Svedin vid Landstingsfastigheter.
Metoden har prövats vid en annan ombyggnad på Sundsvalls sjukhus av avdelning 15 B.
- Det ledde till problem för rullstolar och rullatorer att ta sig över lutningen till duschrummet. Vi har fått mycket klagomål på detta, hävdar han.
Enligt Tommy Nilsson, den arkitekt som ritat patienthotellet, fanns det ytterligare en möjlighet.
- Man kunde ha höjt alla andra golv och sedan skapa en lutning i duschrummet, säger han.
Både Svedin och Nilsson säger att detta alternativ är mycket dyrare. Hur mycket vet de inte.
- Dessutom blir det tungt, säger Mikael Svedin.
Projektledningen tycks ha varit helt överens om att välja bilningen som metod. Däremot har mycket få haft klart för sig hur krafigt buller som skulle bryta ut.
- Stomljud är besvärliga. Jag tror inte att de som finns i verksamheten förstod hur det skulle bli, säger han.
Tommy Nilsson håller med.
- Det är svårt att veta hur ljudet transporteras i betongen, säger han.
Bullret är ännu inte över för de avdelningar som drabbats mest av bygget på andra våningen.
- Det ska bli ett hisschakt för en varuhiss till restaurangen. Men där blir det sågning, inte bilning, säger Tommy Nilsson.
Nu startar också ombyggnaden av flera avdelningar på de tre översta våningarna i sjukhuset. Även där byggs duschrum genom betongbilning.
Arbetsmiljöverket har annonserat att man har ögonen på bygget på Sundsvalls sjukhus. Och på onsdag avgör sjukhusledningen om den överläkare som protesterat mot bullret ska få en varning.

Mer läsning

Annons