Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busåkning på skoter skapar oro

Busåkning på skoter är ett problem i Attmar och Lucksta.
På kvällar och helger körs skotrar i snabb fart genom samhällena.
— Snart kommer en allvarlig olycka att inträffa, befarar Mattias Eriksson, ordförande i Attmars skoterklubb.

Annons
Skoterklubbens styrelsemedlemmar står maktlösa och oroliga. De vill sätta stopp för busåkningen i området kring Attmar och Tuna men det verkar vara svårt.
Skoterförare busåker över skolgårdar, på gångvägar och allmänna vägar. Jag är rädd för att något ska hända och vill sätta stopp för det här nu, säger Mattias Eriksson.
Han uppmanar skoterförarna att tänka på riskerna med att köra inne i samhällena.
Man måste vara 16 år för att köra skoter men en stor del av de som busåker har inte åldern inne. Därför uppmanar vi framförallt föräldrarna att ta sitt ansvar, säger Mattias Eriksson.
Problemet med busåkningen fanns redan förra vintern men i år har det blivit allt större. Många oroliga har ringt till skoterklubben som därför kallar till möte på söndag för att försöka komma till rätta med den otillåtna skoteråkningen.
Skoterförarna kör 50100 kilometer i timmen på till exempel gångvägarna och vad händer den dag ett barn står där och skoterföraren inte hinner stanna. Snart kommer något att hända och vi kan inte göra mer än att be föräldrar om hjälp och hänvisa till de skoterleder som faktiskt finns, säger Mattias Eriksson.
Även polisen är medveten om problemet men saknar resurser för att göra något åt det.
Vi har ingen skoter tillgänglig och dessutom har vi för tillfället ingen utbildad patrull som skulle kunna ta sig an det. Jag är den första att beklaga det, säger Morgon Norman, närpolischef Syd.
Även han misstänker att ungdomar under 16 år står bakom en stor del av busåkningen. Därför uppmanar även han föräldrarna att ta sitt ansvar.
Om man låter sina barn använda en skoter även om man vet att de är minderåriga och saknar behörighet tar man inte sitt föräldraansvar. Då riskerar man att själv bli involverad i en eventuell utredning om en olycka skulle inträffa, säger han.

Mer läsning

Annons