Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken som gör egen korv

Köttmästaren Tommy Bylund på Nivrenahallen i Kvissleby gör korv på löpande band.

Annons
Sedan 1992 har butiken producerat egen korv. 100 korvringar i veckan är den normala åtgången i butiken.av det egna tillverkade korven
Det blir falukorv, bratvurst och vår klassiker julkorven. Jag anväder nötkött, fläskkött och fett fläsk i korvsmeten plus olika kryddor, säger Tommy bylund.
Korvtraditionerna har utvecklats under många hundra år, och tillverkningen, som från början var manuell, sker i dag mestadels i industriell skala, i automatiserade processer. Men Tommy Bylund gör det mesta för hand.
Vid tillverkning av den vanligaste korvsorten, varmrökt korv, blandas och finfördelas alla ingredienser till en smet i en så kallad hack. Smeten stoppas därefter i korvskinn och värmebehandlas slutligen i rökskåp som eldas med alspån, säger Tommy Bylund som tillägger att processen tar en timme och fyrtio minuter.
Korvskinnet är gjort av ett konstmaterial (naturit). På skinnet står namnet på produkten och en utförlig innehållsförteckning.
Korvtraditionerna har utvecklats under många hundra år, och tillverkningen, som från början var manuell, sker i dag mestadels i industriell skala, i automatiserade processer.
Svensk livsmedelslagstiftning reglerar vilka delar av djur som får användas vid produktion av olika korvar samt vilka tillsatser som är tillåtna. Det finns namnskyddade och icke namnskyddade korvar. Dessa charkuterivaror måste tillverkas av vissa namngivna råvaror.
Det här är ett riktigt hantverk, säger Tommy Bylund inte utan en viss stolthet.

Mer läsning

Annons