Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget kan stoppas om inte bullret stoppas

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder mot bullret på Sundsvalls sjukhus. Efter ST:s granskning av situationen på avdelning 23 förutsätter arbetsmiljöinspektör Eva Åström att sjukhusledningen agerar. — Ytterst kan det bli fråga om att stoppa bygget, säger hon.

Annons
Så sent som för en och en halv vecka sedan gjorde hon sin senaste inspektion på Sundsvalls sjukhus. Då var det utrymmet runt det blivande patienthotellet på plan 2 som undersöktes.
Några veckor tidigare ledde en liknande inspektion till krav på åtgärder för att byggnadsarbetet på avdelning 26 B skulle få starta.
De som är värst drabbade av bullret just nu, personalen och patienterna på avdelning 23 A och B, har däremot aldrig fått något besök av arbetsmiljöinspektionen. I vart fall inte i det här ärendet.ö
Nu verkar det som vi måste dit, säger Eva Åström.
Att sjukhusdirektör Rolf Forsström och klinikchef Staffan Magnusson medger att bullret från byggnationerna har blivit värre än väntat är ett starkt bidragande skäl till att hon kommer att kontakta sjukhusledningen på måndag.
Säger de så måste de ta konsekvenserna. Om effekten blivit värre än vad sjukhusledningen kalkylerade måste vi få besked om vad de tänker göra. Här gäller det att de hänger med och vidtar de åtgärder som behövs, säger Eva Åström.
Men att flytta de värst bullerdrabbade avdelningarna till en annan del av sjukhuset verkar inte aktuellt.
Vi har inga ytor att flytta patienterna till, säger Rolf Forsström.
Att flytta avdelningarna till Härnösand tycks inte heller vara en aktuell lösning. Det har dock varit uppe till diskussion, som en plan B.
Fast om inget händer kan konsekevensen bli att bygget stoppas.
Att göra det är ju antagligen enklare än att stoppa vården på avdelningarna, säger Eva Åström.
Efter nästa inspektion ska hon avgöra om även Socialstyrelsen måste kopplas in på grund av patienternas situation.
För att påskynda det mest störande arbetet på plan 2 har byggentreprenören Rekab vidtagit åtgärder.
De kommer att sätta in extra resurser för att få klart det här nästa vecka, säger Mikael Svedin på Landstingsfastigheter.
Samma typ av bullerskapande arbete beräknas dock pågå på annat håll inom sjukhuset till och med mitten av juni.


Mer läsning

Annons