Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygglov nära för Hotell Södra berget

/
  • Här vill hotell Södra berget bygga en ny mäss- och konferenshall. De senaste veckorna har det förts idoga förhandlingar mellan aktörerna för att hitta en bra lösning. Nu ser det ut som om bygget får grönt ljus.
  • Lars-Erik Återgård är tillförordnad kultur- och fritidsdirektör. Han och hans förvaltning har haft en rad synpunkter på nybygget på Södra berget.
  • Ny konferens- och mässhall är på gång på Södra berget. En satsning som skapar stor diskussion.
  • Stefan Karlsson äger hotellet på Södra berget.

Ett bygglov är nära för den nya konferens- och mässhallen på Södra berget. Kvar att lösa är placeringen av SOS-alarms mast. – Vi har jobbat hårt den senaste tiden för att tillgodose de inblandades synpunkter, säger stadsarkitekten Anita Edlund.

Annons
Flera av aktörerna på Södra berget har reagerat mot hotellets utbyggnadsplaner. Kultur- och fritid skrev ett bitskt brev till stadsbyggnadskontoret i början av september där följande konstaterades:
*Liftens avstigningsområde blir för kort och klarar inte kraven.
*Den nya byggnaden förstör upplevelsen av natur och rymd totalt vid skidbackens topp. Området begränsas för skidåkarna.
*Servicevägen till liften skärs av.
*Den nya konferenshallen håller inte måttet - rent arkitektoniskt.
Men mest irriterade var de ansvariga på kultur- och fritid över att bygglovet inte diskuterats mer med de inblandade parterna. Förvaltningen efterlyste en detaljplan med långsiktig vision för Södra berget.
Den senaste tiden har stadsbyggnadskontoret haft flera kontakter med kultur- och fritid, de andra intressenterna och hotell Södra berget. Resultatet blev att ritningarna görs om och att byggnaden anpassas efter de olika kraven.
Bland annat hamnar de båda gångarna till den nya byggnaden från hotellet under marken i stället för ovanför som det var tänkt från början. Dessutom flyttas hela konferenshallen en bra bit närmare parkeringen.
I samband med att bygglovet behandlas på onsdag skickas en rad krav med till Hotell Södra berget. Stadsbyggnadskontoret vill ge grönt ljus för utbyggnaden.
Vi är stort sett nöjda. Men helst hade vi sett att man gjort en detaljplan för hela området. För vi vet att mellan 20 000 och 30 000 Sundsvallsbor är på Södra berget minst en gång i månaden. Förändringarna får inte gå i strid med vad de vill ha, säger Lars-Erik Återgård, tillförordnad kultur- och fritidsdirektör.
Ett mer akut krav blir att hitta ett nytt läge för SOS-Alarms mast på Södra bergets topp. Masten styr livsviktig kommunikation till företagets central på Björneborgsgatan.
Det måste lösas innan bygget kommer igång. Nu håller vi på att utreda en del olika lösningar, säger Anita Edlund.
Hotell Södra berget bytte ägare förra året. Stefan Karlsson tog över, han har nu många idéer för området. Inför nästa år finns planer för att öka beläggningen med hjälp av musikskola, sommarläger sälsafari och annat. På sikt vill företaget bygga ut med fler hotellrum.
Men blir det ytterligare utbyggnad måste det göras en ny detaljplan. Det har vår förvaltningsledning klart deklarerat, säger Anita Edlund.
På några års sikt hoppas hotelledningen också på att det är full sprutt på skidverksamheten, bland annat med bussar till och från regionen under dagtid. Om ett par år ska det även finnas konstsnö på Södra berget, både till backen och längdskidspåren.
Eftersom området inte är detaljplanerat råder också oklarheter om vägen till Södra berget. Kommunen vill släppa ansvaret för enskilda vägar - så gäller även här.
Alla inblandade parter måste ta sitt ansvar, hotellet, kultur- och fritid, Terracom och SOS-alarm. På sikt bör vägen rätas ut och få belysning, säger Anita Edlund.

Mer läsning

Annons