Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkratin sätter stopp för Kristinas hudbehandling

Sundsvalls sjukhus har inte kunnat ordna så att Kristina Sikström får ljusbehandlingen som ger henne en dräglig tillvaro under sommaren. — Jag har kämpat hårt för att det ska lösa sig, men nu är det kört, säger hon.

Annons
Sedan januari har hon kostat på sig resor och åtskilliga telefonsamtal för att samarbetet mellan Västernorrlands och Västerbottens landsting ska fungera. Hon har besökt hudspecialister, ordnat remisser och försett läkare med journaler, men ingenting har hjälpt.
Trots att vårdpersonalen anser att behandlingarna är viktiga för Kristina, och att patienter som är folkbokförda i ett annat landsting ska kunna få vård där de bor, sitter det fast någonstans.
Klinikchefen i Umeå sa själv att han tyckte jag hamnat i en svår sits och att det inte är lätt att medla mellan två landsting, säger hon.
Kristina Sikström är 25 år gammal och kommer ursprungligen från Sundsvall. Studierna har gjort att hon de senaste åren bott i Luleå och där har hon de två senaste vårarna fått den vård hon behöver. Inför sommarsäsongen har Kristina behandlats tre gånger i veckan under fyra månader.
För några år sedan reagerade Kristinas hud mycket kraftigt när hon utsatte sig för sol under en promenad. Hon fick utslag, det sved och brände och hon kunde inte gå ut under den närmaste veckan. Efter den starka reaktionen blev hon ännu mer känslig än tidigare.
Förra sommaren flyttade jag ihop med min pojkvän i Skellefteå och där är jag folkbokförd. Men eftersom jag gör mitt examensjobb på Emhart glas här i Sundsvall har jag bott här sedan nyår. Redan i januari började jag jobba för att jag skulle få min behandling.
Enligt Bo Enheim på Landstinget Västernorrland ska en utomlänspatient kunna få den vård den behöver även utanför det egna landstingets upptagningsområde.
Men gäller det upprepade behandlingar ska det egna landstinget stå för kostnaden. Ett annat skäl till att det inte fungerat kan vara att det mottagande landstinget inte kan ta emot patienten utan måste prioritera på något annat sätt, säger han.
Enligt Kristina Sikström har Västerbottens landsting gett ett muntligt löfte om att stå för behandlingskostnaden.
Men trots alla mina påtryckningar får jag bara svaret att det inte kommit något papper på det hit till Sundsvall. Nu känns det som om jag inte orkar kämpa längre. Det är ändå för sent för mig att påbörja behandlingen, säger hon.

Mer läsning

Annons