Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byter vårdcentral efter nekad remiss

/
  • 22-åriga Marlene Lindahl från Sundsvall är upprörd över att hon nekas remiss av sin hälsocentral och i stället får rådet att söka privat vård.– Och jag tror inte jag är den första som blir behandlad så här, säger hon.

Istället för en remiss fick 22-åriga Marlene Lindahl uppmaningen att söka privat vård.

Annons

Marlene Lindahl har under flera år haft återkommande problem med halsfluss. På grund av besvären blev hon i somras till och med inlagd på akuten vid Länssjukhuset. Där fick hon beskedet av en läkare att hon borde kontakta sin vårdcentral och be om en remiss till öra-näsa-hals för att undersöka om halsmandlarna borde tas bort.

Marlene kontaktade Hälsocentralen Centrum, men läkaren svarade att "borttagande av halsmandlar aktualiseras oftast vid återkommande halsböld eller om man har mycket stora halsmandlar som stör andningen under natten".

Marlene skrev tillbaka att hon ändå ville få en remiss till öron-näsa-hals, eftersom hon så ofta får halsfluss och därför regelbundet tvingas ta penicillin. Hon poängterade även att det även var en läkare på primärvårdsjouren som uppmanat henne att kolla upp problemet.

Läkaren vid HC Centrum skrev i ett svar: "En remiss med det innehållet skulle (om den accepteras) innebära en väntetid på kanske upp mot ett år. Jag föreslår att du vänder dig till privat öron-näsa-hals-specialist, till exempel Specialistläkarhuset", skrev läkaren.

– Sen ringde jag ändå själv till öron-näsa-hals och fick en tid direkt på en gång. Det känns som om han (läs läkaren) hittar på en massa saker bara för att jag ska gå till privat vård, säger Marlene Lindahl.

– Själv kommer jag att byta vårdcentral så att jag slipper det här.

Hon tycker det är märkligt att landstinget inte månar mer om sina patienter och undrar vilka motiven egentligen är.

– Jag blev förbannad eftersom han skickar mig till privat vård, samtidigt som läkare på sjukhuset sagt till mig att de tar bort halsmandlar vid kraftiga besvär med halsfluss.

ST har utan att lyckas sökt en kommentar från Hälsocentralen Centrum.

Mer läsning

Annons