Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C som i celluliter

/
  • Den gröna
  • Det gör ont när masken slits bort, och cellulitbehandlingen är i många stycken ganska hårdhänt och obehaglig. Men den som vill vara fin får stå ut med lite pin.
  • Gropar i låren. Apelsinhud. Celluliter. Olika namn för samma sak, något naturligt som är väldigt svårt att undvika, även för renlevnadsmänniskan.
  • Anette Eriksson masserar först benen för att få igång cirkulation och leda slagg mot lymfan.

Celluliter. Ett konstigt ord. Ett ganska onödigt ord. Går också under benämningen apelsinhud, och om man får tro en del massmedier är det lätt att tro att nästan alla svenska kvinnor lider svårt av denna hudförändring som inträffar förr eller senare i livet. Och kanske det är så, att kvinnor lider.

Annons
Metoderna för att motverka eller få bort celluliterna är många. Det skrivs om dem som om de vore oumbärliga, och ibland är det lätt att få för sig att det är något man måste göra sig av med förr hellre än senare.
Sanningen är den att celluliter inte kan utrotas.
Precis som åderbrock, rynkor, gråa hår och annat, är det en naturlig förändring i huden, som visserligen kan härledas till ett osunt leverne, men som inte desto mindre är mer eller mindre oundviklig.
Den som tränar och äter rätt löper kanske mindre risk att drabbas, men inga krämer i världen hjälper mer än på mycket kort sikt och ytligt.
Vad är då celluliter?
De uppstår nästan undantagsvis hos kvinnor, och beror på överskott av vätska i kroppen. Lymfan hinner inte ta reda på allt överflöd av slagg, och den samlas i bindväven, med följden att det uppstår gropar i huden - även kallade celluliter.
Missprydande? Kanske. Förmodligen är det mest kvinnorna själva som lägger märke till dem, hos de flesta måste man titta mycket noga för att få syn på dem.
Ändå finns en uppsjö av krämer och behandlingsmetoder för att få bort dem.
Under våren och sommaren är det nog många som gnuggar sina händer och tjänar stora pengar på kvinnors dåliga självkänsla.
Vi testade en metod, hos salongen Excellent i Sundsvall. Anette Eriksson ger dock inget större hopp.
Det är nästan omöjligt att bli av med celluliter, förklarar hon. Här gör vi tio behandlingar, en i veckan under en period, och då syns resultat. Men det är inte bestående, om inte kunden samtidigt ändrar livsstil.
Många som kommer är också just de som ändrar livsstil. de kanske gått ner i vikt, eller försöker. En del har slutat röka och väljer att lägga pengarna på investeringar i den egna kroppen och hälsan.
en cellulitbehandling kostar 575 kronor. Gånger tio.
Behandlingen inleds med hårdhänt massage på låren. Det är för att mjuka upp bindväven och leda slaggen i riktning mot lymfan. Sedan får man ett par olika krämer, och slutligen en mask, nästan som ett stort gips över låren. Det hettar till och masken gör att krämerna tränger in under huden och verkar.
Bryskt slits masken bort och så får man flammande röd stiga upp och klä på sig. Och om inte annat så är känslan att man kanske har lyckats dämpa någon enstaka grop i låret.
Behandlingen är hårdhänt, säger Anette. Jag tycker det är roligare att ge sköna behandlingar så att kunden får njuta och ha en mysig stund.
För celluliterna kommer tillbaks. Förr eller senare.

Mer läsning

Annons