Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerframkallande ämnen vid Sporthallsbadet

/
  • Höga halter av cancerframkallande ämnen har hittats vid Sporthallsbadet där äventyrsbadet ska byggas.

Cancerogena föroreningar har hittats vid provborrningar i marken vid Sporthallsbadet, där äventyrsbadet ska byggas.
Föroreningarna ligger på två-tre meters djup och tros vara 80 år gamla.

Annons
Provborrningarna har gjorts under sommaren och i dag presenterade konsulterna resultatet.
På miljökontoret tror man att föroreningarna kommer från en gammal massa- och kartongfabrik som brann ned till grunden 1923.
När trä brinner bildas tjära som innehåller polyaromatiska kolväten, säger Stig Johansson, miljöchef vid Sundsvalls kommun.
Många polyaromatiska kolväten är cancerframkallande.
Jag är inte orolig. Den förorenade jorden får helt enkelt schaktas bort när grunden till det nya äventyrsbadet ska läggas. För att vara på den säkra sidan vill jag att fler provtagningar görs i området, säger Stig Johansson.
Åke Norberg, VD för Gärdehov Förvaltnings AB, ansvarar för bygget av äventyrsbadet.
Han räknar inte med några förseningar på grund av föroreningarna.
Vi slipper överraskningsmomentet, säger han och tankarna går till scenhusbygget som fick stoppas på grund av föroreningar i marken.
Någon risk att äventyrsbadet råkar ut för samma öde ser han inte.
Gräva bort jorden måste vi ändå för att kunna grundlägga byggnaden. Vi samarbetar förstås med miljökontoret för att hantera schaktmassorna på ett säkert sätt. Vi kommer inte att göra fler provborrningar om miljökontoret inte kräver det, säger Åke Norberg.
Det var i maj som fullmäktige beslöt att äventyrsbadet ska byggas. Byggstart planeras ske våren 2006 och bygget beräknas ta 1,5-2 år.
Fotnot:
Polycykliska aromatiska kolväten, PAH, är en grupp kemiska föreningar som bildas vid ofullständig förbränning. De finns i mycket små mängder i inne- och utemiljön. Föreningarna är inte flyktiga men kan spridas över stora områden med sotpartiklar. PAH kan ingå i tobaksrök, rökta livsmedel, tjära, använd motorolja med mera. Flera av föreningarna är starkt cancerframkallande.
Källa: Nationalencyklopedien

Mer läsning

Annons