Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina är tillbaka – som regionchef

Efter sju år är hon tillbaka i Sundsvall. Nu som chef över Nordeas region Mittsverige.
Carina Bergquist Palm tror att modet är hennes främsta tillgång.
– Jag har alltid tagit på mig komplicerade uppdrag utan att tveka, säger hon.

Annons

I slutet av 1970-talet sommarjobbade Carina Bergquist Palm på Sundsvallsbanken. Då läste hon på Mitthögskolans ekonomprogram. Sin första fasta anställning på samma bank fick hon redan innan hon var klar med studierna.

– Jag fick jobb på utlandsavdelningen och minns att jag brukade köra ut pressreleaser via telex.

Sedan dess har mycket hänt. Inte bara inom teknikens värld, utan även yrkesmässigt och på det personliga planet.

Carina Bergquist Palm fick så småningom axla rollen som kontorschef i Hudiksvall och senare i Sundsvall. För sju år sedan lämnade hon hemstaden för Skövde och jobbet som chef över region väst. Därefter blev Stockholm hennes bas och de senaste två åren har hon jobbat på huvudkontoret med att utveckla projekt och processer som ska gynna Nordeas kunder.

– Vår mission är "gör det möjligt" och det går jag i gång på. Nu ser jag fram emot att kunna omsätta det jag lärt mig. Det känns otroligt spännande.

För 150 år sedan slog Sundsvalls Enskilda Bank upp portarna i det anrika huset i hörnet Kyrkogatan-Esplanaden. Banken övergick senare till att heta Sundsvallsbanken, som blev Nordbanken och senare Nordea. Jubileet ska firas under hösten.

Iklädd mörkblå dräkt och matchande sjal smälter Carina Bergquist Palm in fint i det stora kontorsrummet med balkong mot Stora torget. Ändå finns det inte många likheter mellan henne och de allvarsamma herrar vars porträtt pryder väggarna en trappa upp.

Av totalt 18 regionchefer inom Nordea är sju kvinnor.

– Här finns starka traditioner men jag har aldrig känt av något glastak beroende på att jag är kvinna.

På frågan om vad som, förutom modet, är hennes styrkor svarar hon:

– Jag ser möjligheter i allt och kan nog inspirera andra att göra det lilla extra. Jag har haft bra rådgivare och tycker verkligen om människor.

Liksom många andra branscher står bankvärlden inför stora utmaningar.

– Vi måste möta en ny tid och vill skapa nya värden, tillgänglighet och service för våra kunder. De som inte har dator har en del problem när det gäller att uträtta bankärenden i dag. Samtidigt är vi alltid tillgängliga på telefon. Hela samhället håller på att frångå kontantsystemet och vi försöker hela tiden skapa nya lösningar, säger Carina Bergquist Palm.

Sverige står också inför ett regeringsskifte och en ny ekonomisk politik.

– Vi måste noga följa vad som händer och jag tänker främst på avdragsrätten för pensionssparandet som det tas beslut om i november. Vikten av att spara kommer att behöva understrykas ännu mer i framtiden.

Bankerna får ibland kritik. Inte sällan handlar det om stora vinstuttag.

– Nordea är en av de stora bankerna som Finansinspektionen ställer höga krav på. Vi är ålagda att vara ett stabilt företag, säger Carina Bergquist Palm.

Nu letar den nya regionchefen hus i Sundsvall tillsammans med maken Tommy Palm. Dottern Petra har hunnit fylla 23 och studerar i Uppsala.

– När jag har kommit hem till Sundsvall de senaste åren har jag tyckt att det har känts så tomt i city. Men så representerade jag bankbranschen på en paneldebatt på Knaust i slutet av augusti. Den handlade om bostadsbyggande och då förstod jag att det finns en stark framtidstro. Själv ska jag göra vad jag kan för att bidra. Jag har ett stort samhällsengagemang och hjärtat finns i Sundsvall, säger Carina Bergquist Palm.

Mer läsning

Annons