Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Challis: "Vi måste höja sjuksköterskornas löner"

/

När överbeläggningarna vid Sundsvalls sjukhus debatterades i landstingsfullmäktige krävde Kenneth Challis (V) att landstinget får mer ekonomiska muskler.
– Vi måste se till att sjuksköterskornas löner höjs, säger Challis.

Annons

Det var i samband med en interpellation där Ingeborg Wiksten (FP) frågade hur överbeläggningarna sett ut i Sundsvall sedan årsskiftet och vilka planer som finns för att lösa situationen. Så sent som förra veckan hade till exempel Sundsvalls sjukhus 46 överbeläggningar.

– Grundproblemet är att sjuksyrrorna säger upp sig. De står inte ut och tycker att de har för dåliga löner och att arbetsmiljön är för dålig. Det blir en ond cirkel och det är ohållbart och något som man måste göra någonting åt, säger Kenneth Challis.

Själv menar han att landstingspolitikerna måste bli betydligt mer aktiva.

– För att utnyttja fotbollsspråk så måste vi komma ner från läktaren och gå ut på planen. Vi måste se till att vi får mer ekonomiska muskler så att vi kan betala rättmätiga löner för dem som jobbar i ett mycket ansträngt yrke, säger Challis.

Han tog även upp att 27 överläkare på medicinkliniken i Sundsvall skrivit till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att vården redan i nuläget "av resursskäl inte är medicinskt säker".

– Det är oacceptabelt. Även där måste vi komma ner från läktaren och kräva att patientsäkerheten måste garanteras, säger Challis.

I svaret på interpellationen redovisade hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) ordförande Ewa Back att antalet överbeläggningar vid Sundsvalls sjukhus legat något högre än riksgenomsnittet sedan årsskiftet. Hon höll med om att problemet är allvarligt men pekade på att en idé är att införa en "bedömningsambulans" som ska kunna åka ut på larm som inte bedöms som akuta för att avlasta akuten.

– På något ställe har man lyckats undvika inläggning på sjukhus i 75–90 procent av besöken, även om det inte är en majoritet av alla anrop, säger Ewa Back.

Ett annat projekt som Back hänvisade till är projektet "En väg in" som ska slussa fler patienter från akuten till primärvårdsjouren.

– En förstärkt primärvård tycker jag skulle vara jätteviktigt, säger Ingeborg Wiksten.

Samtidigt pekar Ewa Back på att alla vårdplatser som stängdes redan förra sommaren ännu inte har kunnat öppnas upp.

– Och bristen på sjuksköterskor är det stora hindret. Vi måste tänka på hur vi använder våra resurser och här kommer kompetensväxlingsprojektet in. Det finns en lång rad saker som på sikt kan göra situationen bättre, men det brådskar, säger Ewa Back.

Mer läsning

Annons