Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef för vårdcentralerna: Läkarbristen skapar väntetider

Var femte stol för distriktsläkare gapar tom. Så förklarar chefen för primärvården i Medelpad, Markus Kallioinen, väntetiderna till vårdcentral.

Annons
Det här är inte bra, vi borde ha resurser att klara det du berättar om, säger Kallioinen när han får höra vad ST:s läsare ringt in.
Vårdcentralerna prioriterar sina patienter utifrån från den stora nationella utredning som genomfördes för några år sedan.
Akuta sjukdomar tas om hand samma dag. Patienter med besvär som inte är farliga eller som är kända sedan länge kommer sist i kön.
Däremellan finns i tur och ordning personer i äldreboenden och i livets slutskede, barn- och mödrahälsovård och svåra kroniska sjukdomar.
Men läkarbristen sätter ribban högre än vad Kallioinen egentligen vill. Vissa undersökningar är nästan uteslutna.
Hälsokontroller på friska personer och friskintyg vet jag att många vårdcentraler inte hinner med. Där får vi hänvisa till privata läkare, säger Kallioinen.
Gruppen långtidssjukskrivna tar mycket tid enligt Kallioinen.
Primärvården tar hand om 60 procent av alla sjukintyg, säger han.
Vad ska den göra som inte får någon tid?
Det finns sjukvårdsrådgivning per telefon och en hel del information på Internet, till exempel på hemsidan Infomedica, säger Kallioinen.

Fotnot: I Härnösand och Medelpad är 14 av 70 tjänster för distriktsläkare obesatta. Värst är det i Timrå, Skönsberg och Fränsta.

Mer läsning

Annons