Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjning av tömningsvagift

/

Tömningen av avloppstanken kan bli en dyr överraskning för Sundsvalls sommarstugeägare. De allra flesta kommer att få betala ett par hundralappar mer på grund av Rekos nya taxa. De med allra störst tankar kommer att få en chockhöjning av tömningsavgiften.

Annons
Berndt Forsberg och hans familj är några av dem som drabbas hårdast. Hans fru och hennes syster äger en sommarstuga i Armsjön söder om Njurundabommen.
Avloppet från toaletterna och hushållet samlas i två tankar på sammanlagt åtta kubikmeter. För den årliga tömning får de numera betala drygt 2 000 kronor.
Utan att överdriva så har det blivit fyrtio procent dyrare för oss. Jag undrar om det är en rimlig kostnadsökning från det ena året till det andra, säger Berndt Forsberg.
Martin Lidow, verksamhetschef på Reko, förklarar prisökningen med den upphandling Reko gjorde tidigare i år.
Det var fem anbudsgivare och det här var det bästa priset.
Vi har överfört samma kvalitetssäkring på slammet som vi har när det gäller soptunnorna och det påverkar givetvis avgiften. Men syftet är att kunderna också ska få ut mer, säger han.
I den nya taxan är framkörningssavgiften lägre. Den har sänkts från 465 kronor till 315 kronor. Kostnaden för tömningen är däremot högre. Den har höjts från 95 kronor till 265 kronor per kubikmeter.
Avgiften har alltså blivit proportionellt sett dyrare för kunder med stora tankar. Höjningen blir lägst för kunder med små tankar.
Berndt Forsbergs fru och hennes syster är alltså de stora förlorarna.Av de cirka tusen avloppstankar som finns i Sundsvalls kommun rymmer merparten mellan två - tre kubikmeter slam, enligt Reko.
Men det kommunala avfallsbolagets prissättning syftar även till att uppmuntra till byte av avloppssystem.
Man bör kanske se sig om efter en bättre lösning om man har en tank. Trots allt är det inte särskilt miljömässigt lyckat att frakta runt vatten på det här sättet inom kommunen. Till exempel är en infiltrationsbrunn en betydligt bättre lösning, säger Martin Lidow.
Berndt Forsberg tycker ändå att prishöjningen slår väldigt orättvist för dem som har stora tankar. Och att informationen kunde varit bättre innan förändringen trädde i kraft.

Mer läsning

Annons