Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cricketfeber i Nacksta - alla välkomnas

Sanna cricketentusiaster har kommit till Sundsvall. Och de inbjuder alla som har lust att komma och spela.
— Holland och Danmark har gått med i internationella förbundet. Det borde Sverige också göra, säger Mokarala Sri Krishna Chaitanya.

Annons
Nio unga män från södra Indien läser på sin masterexamen i elektronik på Mittuniversitetet. Vijay Kumar anlände redan i augusti och hade etablerat sig när de övriga dök upp i januari. I 18 månaderna ska de studera här.
Alla är så väldigt vänliga och bra på engelska, det är mycket bra här och det berättar vi för andra som studerar i Indien så det kommer säkert flera, säger Mokarala Sri Krishna Chaitanya.
De har överlevt den kyliga vintern tack vare Internet, för där går det att följa crickettävlingar hela tiden. Nu har värmen kommit, och även om den inte når de 40-gradiga nivåer som de är vana vid, så är den fullt tillräcklig för stora cricketentusiaster att ge sig ut och börja spela.
Förhållandena är inte optimala på fotbollsplanen i Nacksta. Fast ingen bryr sig om att det skvätter om bollen eller att de halkar på snöfläckarna som finns kvar. Det finns inga hinder, bara möjligheter.
Men vi vill att flera ska spela. Vem som helst får vara med och prova. Unga och gamla, killar och tjejer. Vi spelar så gott som varje kväll på fotbollsplanen i Nacksta. Det är bara att komma, efter tre-fyra gånger så har man lärt sig. Vi kan försöka bygga ett team, uppmanar killarna i kör.
För de har ett litet problem, det ska egentligen vara 22 spelare och de är som sagt bara nio. De fungerar bra med de andra killarna på planen som spelar fotboll, utrymmet räcker till för alla. Fast cricket ska spelas på en tvådubbel fotbollsplan så kan det räcka med en halv också.
Och de förklarar gärna och livligt för den icke invigda hur allt ska gå till.
Armen måste vara rak och beskriva en hel cirkel och bollen får inte släppas förrän armen är rakt fram, demonstrerar P. Sri Mohan Krishna.
I Sverige spelar de med en tennisboll. Men bollen som används vid riktigt spel är stenhård och de ger livfulla beskrivningar om hur blodvite uppstår när man träffas av den och om handleder som slås av.
Men vi kör en mjuk variant, säger David Sandeep, som tillsammans med P. Sri Mohan Krishna varit duktiga distriktspelare hemma i Indien.
Då skrattar alla. Och det gör de ofta. Nu planerar de en indisk fest och givetvis är alla välkomna även på den.

Mer läsning

Annons