Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curt tjänar över 10 000 på billigare tandskruvar

/
  • Strax dags för operation. Käkkirurgen Mikael Andersson tittar in för att höra hur Curt Näsberg mår.
  • Minuterna innan ingreppet är Curt nervös. Men han ser fram emot att få ett fungerande bett.
  • Mikael Andersson och Pernilla Lundqvist hjälps åt med arbetet.
  • Stefan Näsman satsar på ett nytt implantatsystem. Det är inte lika etablerat som de tre dominerande märkena, men han är inte orolig för att det ska vara sämre.
  • Hålen för skruvarna borras i tre steg. Först görs en
  • Skruven som gör notan för tandimplantat lägre.
  • Röntgenbilden hjälper käkkirurgen Mikael Andersson att se hur tjockt ben Curt Näsberg har i överkäken.

Den som behöver tandimplantat kan spara många tusenlappar om tandläkaren har avtal med en billigare leverantör. För Curt Näsberg i Sundsvall halverades notan. Men också tandkliniken tjänar på affären.

Annons
Kostnaderna för tandimplantat har varit i hetluften sedan SVT:s Uppdrag Granskning redovisat prisskillnader, brister i försäkringssystemet och höga materialkostnader. De höga priserna finns både inom privat och offentlig tandvård.
Det kan bli mycket dyrt för den som vill ha inopererade implantat i stället för lösprotes. Den som är under 65 år, och inte omfattas av högkostnadskyddet, kan hamna en bra bit över 100 000 kronor.
Även för 65-plusare är kostnaden kännbar. 71-årige Curt Näsberg hade redan lagt ut över 6 000 kronor när han hamnade hos privattandläkaren Stefan Näsman för att få sitt implantat. Nu får han punga ut med ytterligare 11 000 kronor. Det är ändå hälften av vad han skulle ha fått betala inom Folktandvården.
Den tandläkare jag pratade med där sa att priset skulle landa runt 20 000 - 22 000 kronor, säger Curt.
En förklaring är kostnaden för själva implantatmaterialet. Ett fåtal bolag har länge dominerat marknaden, och tar flera tusen per skruv, trots att tillverkningskostnaden är väsentligt lägre.
Tandläkaren Stefan Näsman i Sundsvall har tidigare använt Nobel och Straumann, två av de stora bolagen. Nu har han förhandlat med ett annat företag, vars skruvar är framtagna i Israel.
Det systemet är inte lika beprövat som implantatjättarnas. Men Näsman är inte orolig.
Jag känner mig trygg. Kirurgen Mikael Andersson som gör operationerna hos mig har jobbat med det här systemet sedan 2002.
Käkkirurger har en hög timpenning, något som naturligtvis påverkar patienternas kostnad. Tidigare har Näsman haft en annan kirurg anlitad, men då fick han själv ta hand om för- och efterarbete utan ersättning. Det jobbet kommer han att slippa genom avtalet med Mikael Andersson. Nu är tanken att kirurgen ska knytas närmare Näsmans praktik och finnas på plats flera gånger i veckan. På så sätt slipper Näsman en del kringarbete, till exempel att ta bort stygn och göra uppföljningar efter operationen.
Men den besparingen syns inte på patienternas räkning utan kommer Näsmans klinik till godo, form av mer tid och möjlighet att behandla fler patienter.
För patienten handlar det ändå om en rejäl prissänkning. För den som inte har högkostnadsskydd kan notan bli 20 000 kronor lägre.
Stefan Näsman vill ändå inte låsa sig till det nya implantatsystemet, utan kommer i fortsättningen att arbeta med flera.
Fakta/ Högkostnadsskyddet
Den som är över 65 år ska inte behöva betala mer än 7 700 för tandimplantat. Försäkringen innefattar broar, implantat och protes.
Men många kringkostnader ingår inte i summan. Det gäller till exempel undersökning, omfattande röntgen, eventuella rotfyllningar och materialkostnader - till exempel distanser och fästskruvar. Slutkostnaden kan därför bli betydligt större än 7 700.


Fakta/ Så går det till
1. Utredning, undersökning och röntgen.
2. Försäkringskassan gör en bedömning av tandläkarens förhandsprövning inför beslut om hur stor ersättning som ska ges. Det kan ta upp till ett halvår.
3. Ofta börjar behandlingen med att att en del tänder dras ut. Vissa patienter har redan en lösprotes. Tandbenet måste sedan läka ihop. Det kan ta allt ifrån två till tolv månader. Under tiden använder patienten en provisorisk protes.
4. Operation. Skruvar och täckplattor sätts in.
5. Läkning. Kan ta någon månad. Under tiden används lösprotes, och patienten går på kontroller.
6. Avtryck av käkarna görs.
7. Konstgjorda tänder sätts fast på skruvarna.
8. Uppföljning. Justering kan krävas beroende på hur bettet fungerar och tänderna ser ut. Kan ta ytterligare några månader.
Tandimplantat är den sista utvägen vid tandlossning för den som vill undvika lösprotes.
Det allra bästa är om man kan bygga på en vanlig tand, säger tandläkare Stefan Näsman.

Mer läsning

Annons