Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DAGBOK

/
  • Erik Andersson har fått längre skoldagar, nya ämnen och ett nytt klassrum nu när han blivit mellanstadieelev.

Erik Andersson från Bosvedjan är nio år, i måndags började han i fjärde klass på Bosvedjeskolan. Han har lämnat lågstadiet bakom sig och börjat i mellanstadiet. Under den första skolveckan har han skrivit en dagbok som Sundsvall tidning nu har äran att få presentera.

Annons
Måndag 22 aug 2005
Idag var det första skoldagen. Jag var jättetrött i morse, det var jobbigt att kliva upp i tid. Sommarlov är mycket bättre med sovmorgon. På sommarlovet sov vi i lekstugan flera gånger och hade kul och busade och skrämde varandra. Syrran och hennes kompis tordes inte sova kvar utan fick gå in i huset och sova där.
Vi har flyttat upp en våning till ett nytt klassrum. Alla fick göra sin egen namnskylt att sätta på bordet, eftersom vi har fått nya lärare i klassen. Jag sitter i mitten av lokalen och ser alla bra. Fröken läste ur boken Rasmus på luffen. Vi fick varsin penna, sudd och linjal som vi ska vara rädda om eftersom vi ska ha dem i 3 år. Det var roligt att träffa alla kompisar igen. Vi avslutade med hamburgerlunch utomhus, lärarna hade show utklädda och de sjöng och spelade.

Tisdag 23 aug 2005
Första lektionen på terminen var träslöjd, jättekul! Jag gjorde ett enlitersmått i trä, men det måste fixas till lite mer. Jag gillar träslöjd för att man får arbeta med händerna.
I somras var vi i Nusnäs och tittade på när de gjorde dalahästar. Jag fick en dalahäst med en täljkniv och instruktioner om hur man täljer. Men den får jag bara använda när en vuxen är med. Jag har också byggt en lådbil i en lådbilstävling i Åre, tillsammans med kompisarna. Vi tappade bakhjulen när vi skulle visa upp den, men då fixade min faster en hammare och fick fast hjulen i sista sekunden.
Det var nya sittplatser i matsalen på lunchen. Efter lunch hade vi en växtlektion och gick ut och plockade mjölkört och andra växter. Vi la dem i en press för att de skulle hålla sig lite längre. På kvällen var jag på judoträning första gången på terminen. Jag tränade nya grepp med tränaren, jag fick omkull henne flera gånger.

Onsdag 24 aug 2005
I dag hade vi skolrådsmöte och valde vilka som skulle vara kamratstödjare i skolan. Vi fortsatte med växtlektionen och fick slå upp i floran vad växterna hade för namn. Vi fick lära oss om Carl von Linné som gav växter och djur latinska namn. Han finns avbildad på 100-lapparna!
Sista dagen på sommarlovet var vi och fiskade och hittade blåbärsris alldeles bredvid fiskeplatsen. Vi plockade och gjorde blåbärspaj. Men det blev ingen fisk. Hemma har jag och syrran ett eget jordgubbsland och vi matade hunden Cato med jordgubbar idag. Han äter vad som helst.
Vi hade brandövning idag. Larmet gick och vi fick gå till fotbollsplanen för att samla ihop oss och sedan gå tillbaka till klassrummet. På sommarlovet brann det på skolan i musiksalen, det var inget roligt. Jag blev ledsen och arg på de som tänt på, hoppas att polisen får tag i dem.
På idrotten hade vi friidrott och lekar. Jag hoppade höjd för första gången, 87 cm högt, det var pirrigt och kul! Jag och min kompis gillar att spela dataspel och den här veckan har vi spelat tillsammans flera gånger, Age of mythology. Det handlar om grekiska, nordiska, och egyptiska hjältar som slåss om gudar och försöker vinna över en jätte av kol och lava. Ibland så får jag spelförbud och det tycker jag är dumt, men bra ibland när ögonen är fyrkantiga.

Torsdag 25 aug 2005
Idag hade vi svenska, det är ett kul ämne. Jag gillar att läsa och har nu läst alla Harry Potter böckerna. Jag längtar efter Harry Potter och fullblodsprinsen som kommer snart på svenska. Det är lite för svårt med engelska. Jag har en holländsk kompis som jag träffar flera gånger varje år. Vi pekar och visar vad vi menar, jag pratar svenska och han holländska och lite engelska.
Jag och en tjej från vår klass har blivit Sörgårdens representanter i Elevrådet. Då får man vara med och bestämma och vad vi skall göra. På mattelektionen spelade vi bingo. På musiklektionen fick vi sjunga och fröken spelade gitarr. Jag vill börja spela dragspel och hoppas att jag får plats på musikskolan nu i höst. Jag har ett munspel som jag har börjat träna på. Vi hade bildlektion för första gången och gjorde mappar som vi skall lägga teckningar i. Det är kul att rita fritt och vi har gjort självporträtt varje år ända sedan förskolan som vi har sparat.

Fredag 26 augusti 2005
Den här dagen har vi haft matte och huvudräkning med höga tal. Vi har fortsatt med naturvetenskap och läste mer i floran om veckans växter. Lunchen idag var tunnpannkaka, äckligt gott! Jag tog 2 portioner.
Vi hade svenska då fick vi skriva fritt en liten stund och sedan skicka vidare berättelsen till nästa elev som fortsatte på texten. Jag skrev om apan Truls. Den här veckan och nästa är jag klassvärd, då får man dela ut papper, vattna blommor och hjälpa till och städa. Jag längtar tillbaka till trean för i fyran kommer det att bli jättemycket läxor. Det kändes konstigt att byta lokal eftersom vi har haft samma i flera år. Men den nya lokalen är större och det finns olika platser att jobba på. Vi får ha rast och vara inomhus ibland, det fick vi inte i lågstadiet.
Jag vill bli forskare eller uppfinnare eller jobba som lärare men det är många år kvar i skolan innan jag kan bli det.

ERIK ANDERSSON, BOSVEDJESKOLAN, KLASS S4

Mer läsning

Annons