Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagistätt i området vid Sidsjön

Det gamla sjukhusområdet vid Sidsjön får en helt ny karaktär i höst.
Inte mindre än fyra nya förskolor öppnar. En av dem i före detta rättspsykiatriska kliniken.

Annons
Efterfrågan på förskoleplatser i Sidsjöområdet har varit massiv en längre tid. Nu blir det förra sjukhusområdet rena dagisbyn.
Ingrid Åsén-Lidberg, chef för skoldistriktet Höglunda-Nacksta, har stått i skottgluggen för kraven på fler dagisplatser. Hon är lättad.
Det är roligt att det äntligen lossnar, säger hon.
Följande förskolor öppnar på det gamla sjukhusområdet i Sidsjön:
* Optimus, ett personalkooperativ, startade i går med tio barn (se artikel intill). Fullt utbyggd får den två avdelningar med 30 platser och sex anställda.
* Kullerbyttan, ett föräldrakooperativ som tidigare fanns väster om Sidsjön, har flyttat till samma byggnad som Optimus. Öppnade i går med två avdelningar och 22 barn.
* Kommunen har öppnat en förskoleavdelning med montessorinriktning i samma byggnad som Montessoriskolan. 18 barn får plats.
* Senare i höst får även den byggnad som tidigare rymde rättspsyk byta skepnad. Det är Sidsjö förskola som utvidgar med en eller två nya avdelningar där.
Förutom detta skapar distriktet två nya avdelningar på annat håll. Den ena i Solgläntan, det rivningshotade huset vid foten av Norra berget. Den andra i Midälva förskola i Nacksta i lokaler som tidigare rymde ett fritids.
Samtidigt minskar förskolorna antalet barn från 16 till 15 på
småbarnsavdelning och från 19 till 18 på syskonavdelning.
Men det totala tillskottet av förskoleplatser ska ändå räcka till att kapa den stora efterfrågan i södra stadsdelen. Det tror i alla fall Ingrid Åsén Lidberg.

Mer läsning

Annons