Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagsböter för fornminnesbrott

50 dagsböter blev straffet för en 61-årig företagare från Selånger i Sundsvall för fornminnesbrott.
Enligt tingsrättsdomen i Härnösand döms han för att ha skadat sju gravar så allvarligt att skelettdelar blivit synliga.
Han riskerar även skadestånd på en halv miljon kronor.

Annons
Det var på våren 2004 som arkeologen vid länsstyrelsen fick vetskap om skadorna. Vid besök på platsen kunde han konstatera allvarliga skador på gravarna. Tuvor hade välts upp och det fanns även körskador från maskinen på platsen.
Sammanlagt var sju gravar skadade. Även den inre delarna, det så kallade kärnröset var upprivet på flera ställen. Det påträffades även skelettdelar på ytan.
Dommen om 50 dagsböterna a 200 kronor avser fornminnesbrottet och en olovlig körning med en släpvagn som mannen enligt körkortet inte hade behörighet till. Kostnaderna för att återställa gravarna och körskadorna som uppskattas till cirka en halv miljon kommer att avgöras senare.
Händelsen inträffade i oktober 2003 i samband med att företagaren med sin skogsmaskin skulle markbereda efter en kalavverkning.
Det aktuella området i Vangsta i Härnösand är på 2,2 hektar och ägs av Härnösands kommun. Innan arbetet påbörjades träffade förvaltaren och företagaren för att gå igenom området och de for även till platsen dock utan att gå ur bilen.
Företagaren hade även fått en beståndskarta men i den fanns inte fornlämningen inprickade då den låg utanför området som skulle beredas. Förvaltaren hävdade i tingsrätten att de borde vara lätt för en yrkesman att se skillnaden mellan de två områden även om de inte var utmärkta.
Företagaren å sin sida hävdade att då det endast var ett till två år mellan avverkningarna var det svårt att se skillnaderna och att det vid besiktningen inte var tal om några fornlämningar. Gränsen borde därför ha märkts ut enligt honom för att undvika misstag.
I sin bedömning skriver tingsrätten att företagaren genom att inte tänka på någon fornlämning har han glömt bort den och därmed varit oaktsam och han därmed inte kan undgå ansvar för fornminnesbrott.

Mer läsning

Annons