Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig skörd för Njurundagubbar

/
  • Bärodlare Alf Jonssons satsar på mer än jordgubbar nu för tiden. Bland annat odlar han broccoli, blomkål, lök, morötter, dill och rödbetor.

Om några veckor är det dags för bärodlare Alf Jonsson i Njurunda att skörda jordgubbarna.
Men vintern har varit hård.
— Det blir bara halv skörd i år, säger han.

Annons
Förra året odlade Alf Jonsson en hektar jordgubbar men i år fyller plantorna drygt två hektar mark utanför Dingersjö värdshus. Trots det blir det inte mycket mer skörd än förra året. Den snöfattiga och isiga vintern har varit hård mot svenskarnas röda sommarfavoriter.
Det är rotsystemet som skadats, säger han.
Fem hektar med jordgubbsplantor är Alf Jonsson mål. Han vill öka, men ändå vara en mindre odlare, då han tycker att det inte lönar sig annars. Konkurrensen är för hård. För bara några veckor sedan kunde man hitta en liter jordgubbar för 40 kronor. Nu i helgen gick det att få tag på gubbarna för 14 kronor litern.
Det är överproduktion och priserna blir för låga. Jordgubbarna säljs för hälften av vad det kostar att odla dem. Det går inte i längden, säger han.
I stället har han nu för andra året i rad satsat på att odla diverse grönsaker. Bland annat växer broccoli, blomkål, lök, morötter, dill och rödbetor på fälten.
Men det blir också i mindre skala. För cirka femton år sedan hade jag stora grönsaksodlingar men det kostar mycket med maskiner och andra saker, säger han.
Förr om åren har Alf Jonsson haft problem med att få tag i anställda som kunde hjälpa till med skörden. Men i år har han anställda så det räcker.
Nu är det så lite som ska plockas. Jag behöver bara cirka 20 anställda, säger han.

Mer läsning

Annons