Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt år för kungsörn

/
  • I år har kungsörnarna i Sverige och Finland lyckats dåligt med häckningarna och få ungar kunnat lämna bona. I Medelpad har det konstaterats att en unge överlevt.
  • Peter Nilsson från Medelpads ornitologiska förening är med och arrangerar det nationella kungsörnssymposiumet som hålls vid Stornäset på Alnö i helgen.

Det har varit ett besvärligt år med mycket få flygfärdiga ungar för kungsörnarna i Sverige och Finland. – Det kan bero på att det snöade i maj, berättar Peter Nilsson från Medelpads ornitologiska förening.

Annons
Det var under det nationella kungsörnssymposium som under helgen hölls vid Stornäset på Alnö som redovisningen av rapporterna skedde.
Antalet kungsörnar har ökar stadigt de senaste åren och är inte hotad. Allt är dock inte frid och fröjd utan det finns flera faromoment som bör uppmärksammas som redovisade under symposiumet.
Allvarligast är miljögifter som flamskyddsmedel och andra kemiska produkter som är ett ständigt hot som hänger över arter som står högt upp på näringskedjan.
Det kommer nya hela tiden, konstaterar Peter Nilsson
Ett annat allvarligt problem är bly. Det finns redan flera dokumenterade fall där kungsörnar dött av blyförgiftning efter att ha ätit av ett skadeskjutna eller döda djur som skjutits med blyhagel.
Det räcker med några få hagel, hävdar Peter Nilsson.
I Norge finns det enligt honom redan ett förbud mot blyhagel i ammunition. I vårt land finns det en motsättning mellan jägare och naturvårdsorganisationer om ett liknade förbud. Något som kan fördröja liknade bestämmelser som i Norge införs här.
Under lördagen redovisade bland annat Bottniabanan vad de gjort för elsäkringsåtgärder för att undvika att fåglar skadas och dödas.
Viktigt med tanke på att de flesta dödsfallen för kungsörnar sker just vid elledningar och transformatorer.
Någon bestämd orsak till varför det blivit så få kungsörnsungar i år finns det ännu inte. Helt ovanligt är det dock inte att det naturen ställer till besvär och gör att det går snett för kungsörnar i vårt land.
Normalt får de enligt Peter Nilsson ungar vartannat år. De lever dock länge och det finns ringmärkta fåglar som blivit äldre än 30 år.
I Medelpad har minst två ungar lämnat bona de senaste två åren. En av dessa hittades i Småland kalasandes på en död gris. Totalt finn det 15 kända revir i landskapet enligt Peter Nilsson.
Den naturliga dieten består av skogsfågel och hare. det har dock konstaterats att det på menyn finns mer ovanliga byten som mård, grävling och rävungar.

Mer läsning

Annons