Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel fixar juliga tapas med tvist

/
  • I familjen Jernkrook finns vana provsmakare och Daniel får fina betyg av hustrun Malin och sönerna Sixten och Arvid.
  • Västerbottenpannacottan blir extra tjusig i nubbeglas.
  • Daniel ringlar pepparrotsvisp över serranoskinkan.
  • Den gingravade laxen skärs upp strax före servering.
  • Sixten väljer ginger ale och Arvid testar Zeunerts julmust.
  • Nelson väntar tålmodigt på en smakbit.
  • Snart är alla rätter på plats.
  • Daniel stortrivs i köket och spenderar mycket tid där.
  • Till
  • Chevre med lökmarmelad och lingon.
  • Farmors bitska.
  • Gingravad lax med sås på krasse och persilja.
  • Glühwein och sockersaltade kanelmandlar.
  • Kycklinglevermousse på crostini.
  • Västerbottenkex med Serranoskinka och pepparotsvisp.
  • Västerbottenpannacotta.
  • Kexen toppas med västerbottenost och åker sedan in i ugnen.
  • Daniel Jernkrook gillar att testa sig fram i köket för att hitta sin egen tvist.

Daniel Jernkrook trivs i köket. Han brinner för goda smaker och att sätta sin egen prägel på maten.
– Det har blivit mer och mer matlagning för mig och det som är roligt bukar man ju bli duktig på, säger han.

Annons

Matintresset har han haft sedan barnsben då han hjälpte sin pappa i köket. Nu har han sällskap av sina egna söner som gärna hänger i köket med honom.

– Eftersom jag jobbar skift på ambulansen och har mycket tid hemma så är det jag som står för matlagningen, 96 procent av den i alla fall, säger Daniel och ler.

Matglädjen är stor, för både vardagsmat som för festmat.

– När Arvid var yngre kom han hem och sa: "Vet ni, hemma hos Anton är det mamman som lagar mat!", säger hustrun Malin.

Barnen är vana provsmakare och gillar det mesta som serveras. Ibland leker de "Halv åtta hos mig" och poängbedömer hans insats.

– Det är inte ofta jag är i köket, säger Malin.

– Bara när pappa är på jobbet, säger Sixten.

– Och då blir det makaroner och köttbullar, skrattar Arvid.

Daniel tycker om att testa recept, förändra och göra om dem. Han har satt samman en meny med juliga tapas, smårätter som kan ätas tillsammans eller för sig. Till det har han valt drycker som passar.

– Det här upplägget kan passa till ett mingel eller om man bjuder över gäster som kanske har ätit en tidig middag. Eller så plockar man några delar ur menyn till förrätt på nyårsafton, tipsar Daniel.

Julmaten i sig tycker Daniel är som den är, traditionell och lite tråkig.

– Det roliga är när man kan gör något nytt av smaker man känner igen, men med en liten tvist.

Just tvisten är signifikant för Daniels matlagning, det får gärna finnas något som överraskar och retar lite.

På menyn står glühwein med sockersaltade kanelmandlar, kycklinglevermousse med en klick gelé på en rostad baguetteskiva, västerbottenskex med pepparrotskräm och serranoskinka, chevre på brödbit med lökmarmelad och lingon, västerbottenpannacotta i nubbeglas, gingravad lax och "farmors bitska" – en slags pesto på ansjovis, tomatpuré persilja.

– Vi börjar med glühwein och mandlar som smakar både salt och sött, säger han och häller upp från den gamla kopparpannan.

Glühwein är ett gott alternativ till den klassiska söta glöggen. Lite Chili ger bett och en gnutta socker rundar av smaken. Daniel har fått upp intresset för att kombinera mat och dryck.

– Det är kul att lära sig mer och upptäcka hur olika smaker fungerar tillsammans. Cavan passar fint till laxen, pannacottan och ostkexen. Den kostar en femtedel av Champagne men produceras på samma sätt, tipsar Daniel.

Till Farmors bitska passar en lokal Stout från Sidsjön bra med sina mörka, knäckiga och chokladiga smaker. Ett belgiskt veteöl kan också passa. Den som föredrar alkoholfritt dricker med fördel en Ginger Ale eller en Zeunerts julmust till, tipsar Daniel.

Julöl går bort när Daniel väljer dryck.

– Den är söt och hemsk. Ljus lager går också bort, den kan vi spara till sommaren och ta när gräset är klippt, säger Daniel.

Daniel har testat alla rätter tidigare men kycklinglevermoussen gör han för första gången.

– Jag såg det på tv och tänkte att det kunde vara kul att göra något lite lyxigt som inte är så dyrt, säger Daniel.

Alla rätter går bra förbereda och montera strax före servering. Daniel lägger upp smårätterna på brickor och gamla vackra fat och dukar i matsalen. Familjen slår sig ner och börjar äta.

– Jag tycker bäst om de här, säger Sixten och pekar på västerbottenkexen med parmaskinka.

– Pannacottan var lite... sådär, säger Arvid.

Malin tycker extra mycket om laxen, chevre med lökmarmelad och pannacottan.

– Farmors bitska är ett recept från början av 1900-talet som kommer från min mammas mormor, men eftersom jag fick det av mamma fick det bli farmors bitska. De är lite som surströmming, antingen så gillar man eller inte, säger Daniel.

Daniel är nöjd med sina tapas.

– Det är smaker man känner igen men på ett nytt sätt. Västerbottenkexen passade både barn och vuxna men alla kan nog hitta sin favorit. Det är roligt med smårätter och det passar bra när man bjuder många, säger Daniel.

Mer läsning

Annons