Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskväll i Juniskär

/
  • Fullt tryck på dansbanan i Juniskär. Sommarnatten var ljum och till musik av Succé blev det tryckare så det stod härliga till.
  • Ett nödvändigt kaloriintag inför kvällens övning är ett måste. Från vänster: Roger Pargéus (med huvudet vänd från kameran), Karin Fuhrberg, Tony Lundqvist, Lena Pargéus, Anders Fuhrberg, Karin Jonsson, Berhil Jonsson som inte knät höll för och Lena Lundqvist
  • Kent Jonsson håller ett öga på gästerna på cafét i Juniskär. Men det brukar vara lugnt, annars får de åka med farbror blå in till stan meddelar han.

Redan klockan 17 börjar reserveratlapparna fylla borden på cafe Juniskärs inomhusserveringen. Det är lördag och det är dans. Sommarkvällen är ljum och ölet svalt och förväntningar finns det gott om.

Annons
Klockan 20 börjar dansen till gunggung av tvåmannabandet Succé. Runt om i severingen laddar de danslystna på olika sätt.
Berthil Jonsson har ett problem. Hans vänstra knä är inte vad det borde.
Jag dansar så länge knäuslingen hänger med. Annars är det väl bara att sitta och titta på, säger Berthil och berättar att h:et i Berthil beror på att hans far heter Hilbert.
Klockan börjar närma sig danstid och stämningen ökar nu för varje minut. När den första kramgoa tonar ut från Succés högtalare är det lite segt. Ingen vågar sig riktigt upp på banan. Men till andra låten stegar Anders Fuhrberg upp med sin danspartner och en klar islossning sker på dansbanan. Snart är det knökfullt på trätiljorna av hasande, hoppande och glidande dansfötter.
Vid ett av borden är middagen snart avklarad det trumnmas i takt med fingrar och nävar. Sällskapet blickar bort mot banan.
Det är Karin Fuhrberg som hittat på det här med att åka till Juniskär och dansa. Det sägs att hon bokade bordet för sex veckor sedan, säger Lena Pargéus och slåss med en jätte till bakad potatis i folie.
Vid ett nytern iaktagande märker man tydligt att trivseln ökar minut för minut. Vid 23-tiden är det sådan fart på ben och fötter att träningsverken måste vara svår dagen efter.
Ordningsvakten Kent Jonsson och hans kollega håller ett vakande öga på festdeltagarna.
Det är skötsamma personer som kommer hit. Sällan att det blir bråk. Juniskär har hård konkurrens i kväll. Det är Storsjöyran, Deltaträffen i Timrå och Laxfestival i Sollefteå. Trots det tycker jag folk strömmar till rätt hyggligt, säger Kent Jonsson.
Ensam vid ett bord sitter Berthil Jonsson och ser lite moloken ut trots att det finns gott om pilsner framför honom.
Knäfanenskapet höll inte, säger han klarsynt.
Allt har ett slut, så även en trevlig danskväll i Juniskär. Strax efter midnatt drog sig folk hemåt med medhavda nyktra chaufförer. Några dröjde sig sittande kvar vid sina bord och begrundade
aftonens äventyr.

Mer läsning

Annons