Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kan myntparkering stoppas i Sundsvall

Möjligheten att betala med mynt i parkeringsautomater kan försvinna i Sundsvall 2016.
De nya mynten gör att automaterna måste byggas om för miljonbelopp.
– Ännu är inget bestämt utan vi utreder frågan, säger Eva Forslund, chef vid gatuavdelningen.

Annons

Läs också:

Politikernas besked – gratisparkeringarna blir kvar.

Kommunens plan – så höjs p-avgifterna.

Hösten 2016 får Sverige nya mynt och för att parkeringsautomaterna ska klara av de nya 1-, 2- och 5-kronorna så måste de byggas om.

På platser som Stockholm och Östersund har kommunerna bestämt att möjligheten att betala med mynt försvinner. Det blir för dyrt att bygga om automaterna.

I Sundsvall finns inte något beslut ännu.

– Nej, vi utreder detta, men vi har inte tagit något beslut ännu. Det finns olika sätt att se på saken och vi kommer att titta på hur jämförbara kommuner gör, säger Eva Forslund.

Att automaterna ska var driftsäkra är något kommunen prioriterar högt.

– Våra maskiner fungerar bäst om de antingen används för kort eller mynt och kunderna uppskattar driftsäkra automater. Sedan är det så att alltfler av våra kunder använder kort eller mobiltelefon när de betalar, säger hon.

Något exakt pris för att bygga om automaterna kan inte kommunen ge i det här läget. I Karlstad har man räknat på att varje automat kostar omkring 35 000 kronor att bygga om. Totalt finns omkring 80 automater i Sundsvall och det skulle med i så fall innebära en kostnad på omkring 2,8 miljoner kronor.

– Om vi väljer att bygga om maskinerna så handlar det om en engångskostnad och det är inget som kommer att avgöra, säger hon.

Hur stor del betalas med mynt mot mobiltelefon och kort?

– Det kan vi ta fram genom att mäta hur automaterna används. Däremot vet jag att kunder som använder SMS-tjänsten tycker att det är ett väldigt smidigt sätt.

Mer läsning

Annons