Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför läcker köken mer i Sundsvall

/
  • Köken i Sundsvall läcker klart mest i Västernorrland. En teori till överrepresentationen är avsaknaden av kalk i vattnet.
  • Tomas Larsson, produktionschef på Mittsverige Vatten, bollar över frågan till tillverkare av rördetaljer och armaturer.

Sundsvall har en överrepresentation av vattenskador i köken.
Nu lanseras en teori om varför.
Länsförsäkringar misstänker att läckagen kan vara en bieffekt – av vårt rena vatten.

Annons

Dripp.

Dropp.

Här är risken för vattenläckor i köken högst i hela Västernorrland.

Men frågan är vem som bör vidta åtgärder.

Länsförsäkringar har en egen teori om att avsaknaden av kalk kan göra att kommunens vatten lättare letar sig ut ur kopplingar.

– Sundsvall är extra drabbat av vattenskador i kök. Vi har svårt att hitta exakt vad överrepresentationen kan bero på. Det skulle kunna peka på den här teorin. Vi påstår inte att det är så, men vi säger att det kan vara så, säger skadechefen Christoffer Jonsson.

I kölvattnet av uppgifterna meddelar Mittsverige Vatten att man inte avser att tumma på kvaliteten.

– Inte på de grunderna, säger produktionschefen Tomas Larsson.

Han skjuter ifrån sig ansvaret i frågan:

– Vi följer livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten. Jag tycker att det är tillverkare av rördetaljer och armaturer som måste säkra kvaliteten på sina produkter.

I ett pilotprojekt erbjuder just nu Länsförsäkringar gratis vattenlarm till sina kunder på Alnö.

Förhoppningen är jämföra hur mycket vattenskadorna kan minska med andra områden.

– Oberoende av vad läckagen beror på är det viktigt att de kan upptäckas i tid. Att riva upp ett kök är otroligt påfrestande även för den som har försäkring. Alla vinner på om vattenskadorna går ner, säger Christoffer Jonsson.

Mer läsning

Annons