Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dasstömning väsentligt dyrare

/
  • Kostnaden för att ta hand om latrin skjuter i höjden nästa år. Något som slår hårt mot 1 500 fritidsboende i Sundsvall.

Nästa år blir det betydligt dyrare för de 1 500 Sundsvallsbor som tömmer dasset i plasttunnor.
Bakgrunden är att avfallet ska börja skickas till Norrtälje.

Annons
Idag är årsavgiften för att tömma plasttunnorna 434 kronor. Då byts kärlen med latrin vid tre tillfällen.
Nästa år planeras årstaxan att höjas till 618 kronor och då töms kärlen enbart vid två tillfällen. Att beställa ännu en behållare föreslås kosta 309 kronor.
Nu ska latrinet i stället skickas i väl förslutna transporter till en anläggning i Norrtälje.
Vi hanterar cikra 100 ton latrin om året i Sundsvalls kommun. Med de mängderna är det definitivt inte försvarbart att dra i gång en egen anläggning, säger Martin Lidow vid Reko, kommunens renhållningsbolag.
Bakgrunden till chockhöjningen är att Reko snart blir av med dispensen för att dumpa organiskt avfall på Blåbergstippen.
Latrinavgifterna och den nya soptaxan behandlades igår i finansutskottet, som beslutade att remittera ärendet till utvecklingsutskottet för en grundligare genomgång.
Vi beslutade att det behövs en ny vända eftersom det handlar om ett litet avsteg från tidigare resonemang, säger Ewa Back (s) finansutskottets ordförande.
Om förslaget går igenom blir höjningen för soptaxan tre fyra procent. Det innebär cirka 20 kronor årligen för en genomsnittlig villaägare.
Det är en liten höjning. Vi har dragit en del vinstlotter som nu ska komma kollektivet till del. Bland annat slipper vi behandlingskostnaderna för uttjänta kylskåp och TV-apparater sedan i augusti, säger Martin Lidow.
Runt taxan återstår i och för sig osäkerheter. Regeringen och samarbetspartierna har nämligen aviserat en ny skatt på sopförbränning. Hur den skatten slår mot hushållen väntas bli klart först i vår.
Skatten kommer att läggas på vikttaxan i soptaxan. Kanske genomförs höjningen från och med halvårsskiftet nästa år, säger Martin Lidow.
2006 försvinner även den nuvarande upphämtningen av trädgårdsavfall. Fram till i år har Reko ställt upp containrar två gånger årligen på tio olika platser runt om i Sundsvalls kommun.
Det har varit lite orättvist eftersom vi bara kunnat stå på ett begränsat antal platser. De som bor där tycker förstås att det här är jättebra, men alla är ju med och betalar, säger Martin Lidow.
Nu vill Reko istället starta en insamling med så kallade storsäckar. Det är gamla saltsäckar som rymmer cirka 1 000 kilo. Säckarna planerar Reko leverera mot betalning, främst till villaområden.

Mer läsning

Annons